
Efter HD-domen: Myndighet ska utreda vad söktjänster får publicera
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) vill undersöka om det är lagligt att publicera uppgifter om brott i sökbara databaser. Nu inleder myndigheten tillsyn mot de två söktjänster som det kommit in flest anmälningar mot.
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) inleder nu tillsyn mot två söktjänster med utgivningsbevis som publicerar uppgifter om brott. Syftet är att undersöka om företagen agerar i strid med dataskyddsförordningen, GDPR, när de publicerar sådana uppgifter i sökbara databaser.
Tillsynen gäller Legal Newsdesk Sweden AB med sajten Lexbase.se samt Fuplex AB med sajten krimfup.se.
”Vi inleder tillsyn mot dessa företag eftersom det är de två söktjänster med uppgifter om lagöverträdelser vi tar emot flest klagomål mot”, säger IMY:s generaldirektör Eric Leijonram i ett pressmeddelande.
De enskilda klagomålen kommer däremot inte att utredas var för sig.
”IMY slog i ett rättsligt ställningstagande från 2024 fast att myndigheten är behörig att granska söktjänster som har ett så kallat utgivningsbevis. Nyligen kom också beslut från Högsta domstolen där domstolen konstaterade att det inte är förenligt med EU-rätten att stora mängder brottmålsdomar lämnas ut för att göras tillgängliga i databaser”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.
Denna tillsyn gäller specifikt lagöverträdelser, men det finns också andra typer av uppgifter i sökbara databaser som myndigheten vill undersöka i kommande tillsynsärenden.
”När uppgifter om till exempel ekonomi- och familjeförhållanden görs tillgängliga om var och en av oss i söktjänster medför det också risker för omotiverad kartläggning. Vi kommer därför att återkomma i den delen”.