Efterfrågad fotoutbildning får inte KY-stöd
Fotoutbildningen KY Fotografi i Göteborg får inget statligt anslag för 2009. – Konkurrensen är hård. Även utbildningar av god kvalitet får nej till anslag, säger handläggaren Urban Olsson.
Urban Olsson arbetar på Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, KY, som prövar ansökningar om statligt stöd till utbildningar.
För att stöd ska utgå måste utbildningarna dels uppfylla krav på hög kvalitet, dels kunna visa att studenterna får jobb när de gått utbildningen.
– Våra studenter är efterfrågade. De har nya kunskaper som äldre fotografer saknar, säger Rolf Svensson, lärare på KY Fotografi.
Företrädare för mediebranschen är kritska mot KYs avslag.
– Beslutet är bedrövligt, säger Jan Peter Ferneman, bildchef på Göteborgs-Posten. Den här skolan, som funnits sedan mitten av 60-talet, har betytt oerhört mycket för Västsverige. Flera av våra fotografer på GP har gått utbildningen.
Ferneman framhåller att KY Fotografs utbildning är bred och lär ut såväl dokumentär- som reklamfoto.
– Foto i dag är så mycket. I Göteborg har vi stora industrier, till exempel Volvo, som har anställda fotografer. KY Fotograf var en av de första utbildningarna som undervisade i digitalt foto. I dag kan man bland annat få undervisning i hur man gör korta rörliga inslag för webb-TV.
Även Stefan Ohlsson, utbildningsansvarig på Svenska fotografers förbund, SFF, och tidigare ordförande för SFF, är kritisk:
– Man hänvisar till Biskops Arnö som får leva vidare. Där utbildar man press- och dokumentärfotografer.
I Göteborg är utbildningen bredare med reklam- och modefotografi. Det är svårt att ställa de här utbildningarna mot varandra.
Karin Lith, rektor för mediesektorn inom KY-akademin i Göteborg, är förvånad över KYs beslut.
– Vi utbildar yrkesfotografer i vid bemärkelse och har inget intresse av att utbilda fotografer som inte får arbete. Det behövs fler som kan hantera nya tekniska former för publicering av bilder och det behövs kompetenta fotografer som behärskar hela ledet, alltifrån ljussättning till efterbehandling av bilder.
Margareta Landh, informationschef på KY, förklarar att myndigheten i fjol fick in 500 anslagsansökningar. Mindre än 100 beviljades. Landh räknar med att det blir ännu tuffare nästa år.
– Bara de bästa utbildningarna i branscher med den bästa tillväxten och med ett skriande behov av arbetskraft kommer i fråga. Inom mediesektorn finns en överproduktion av studenter.
Ibland räcker inte ens det.
– Det är ett begränsat antal utbildningsplatser, yrken ställs mot andra yrken som behövs ännu mer i samhället.
Stefan Ohlsson påpekar att KY utvärderar utbildningarna utifrån hur mycket de leder till anställningar. Det är ett trubbigt mått, menar han, därför att många fotografer är frilansar och är kvar i yrket.
– Vi kommer att söka anslag igen i september, säger Karin Lith. Vi tycker KY är ett jättebra koncept och önskar att staten satsade mer pengar på det.