Ekonomisk kris på USAs största tidningskoncern
Gannett som äger över 200 dagstidningar i USA kommer att genomföra omfattande nedskärningar – anställda tvingas ta obetald semester.
Tidningskoncernen Gannett som äger USA Today och över 200 lokala och regionala amerikanska dagstidningar redovisade i början av augusti katastrofala resultatsiffror för andra kvartalet. Intäkterna hade rasat med 6,9 procent och förlusten blev 54 miljoner dollar (cirka 600 miljoner kronor) för kvartalet.
Hela förlusten beror på finansiella kostnader och utgifter. Rörelseresultatet, det vill säga intäkterna minus kostnaderna i själva tidningsverksamheten, blev 560 miljoner kronor, vilket är en minskning med 56 procent jämfört med andra kvartalet 2021. Gannett har 15 miljarder i skulder efter sina många tidningsuppköp och har börjat sälja av fastigheter för att betala av lånen.
Huvudskälet till förlusten var ökade kostnader för print och distribution, minskade digitala annonsintäkter och minskade prenumerationsintäkter för print.
Gannett genomförde ett omfattande sparpaket i augusti och 400 anställda sades upp, rapporterade Poynter. Gannett har cirka 13 000 anställda.
Nu står det klart att det ekonomiska läget försämrats ytterligare för Gannett och nya omfattande sparpaket väntar. I ett brev till personalen skriver vd Mike Reed att anställda dessutom kommer att tvingas ta minst en veckas obetald semester i december, rapporterar New York Times.
Journalistklubben på Gannett, News Guild, har uppmanat ledningen skära kostnader på andra sätt än genom att säga upp journalister, och vill bland annat att löner och bonusar till ledningsgruppen minskar. Efter att sparpaketet i augusti presenterades betalade Gannett ut 13 miljoner kronor i bonus till företagets ekonomichef för hans ”uppoffringar under pandemin”, uppger klubben, som också vill att företaget slutar använda pengar för att köpa tillbaka aktier i företaget.
Klubben uppmanar också Gannett att sluta betala mångmiljonbelopp till advokater för att slå sönder fackorganisationer inom koncernen.