Gå direkt till textinnehållet

Ekots utrikeschef: ”Vi har dragit vissa slutsatser om säkerheten”

Sommarens attacker mot svenska konsulat och den förhöjda hotbilden lämnar avtryck i Sveriges Radios säkerhetstänkande kring korrespondenterna. ”Vi har en levande dialog om det här”, säger Ekots utrikeschef Anders Pontara.

Sveriges Radios utrikeskorrespondenter är just nu på turné i Sverige och ska efter det börja jobba på sina respektive posteringar, bland annat i länder där man attackerat svenska ambassader.

Under sommaren har svenska ambassader och konsulat i Irak, Libanon och Turkiet attackerats, och i Sverige har den nationella säkerhetsnivån höjts från 3 till 4 med anledning av ett förhöjt terrorhot.

Anders Pontara (bilden) är ny utrikeschef på Ekot sedan 14 augusti. Han vill inte gå in i detalj på hur diskussionerna gått kring korrespondenternas arbetssituation.

Annons Annons

– Generellt kan jag säga att vi förstås har följt utvecklingen, diskuterat den noga och analyserat den på ett systematiskt sätt. Vi har också sedan tidigare väldigt aktivt under många år jobbat med vår säkerhet. Vi har väldigt robusta rutiner på plats, tycker jag, kring hur man beter sig, hur man ska agera och vad man måste tänka på när man jobbar i områden som är mer osäkra, säger han.

Sveriges Radio har tydliga parametrar och avstämningspunkter kring hur man agerar i olika lägen och vad journalisterna behöver göra och analysera innan de reser någonstans.

– Vi har sett över en del kring det, om vi behöver göra ytterligare saker, och dragit vissa slutsatser. Vi har inte hittills under sommaren haft någon form av incident, säger Anders Pontara.

Attackerna mot ambassaderna och andra incidenter har till största delen ägt rum under den här sommaren, likaså den förhöjda säkerhetsnivån.

– Våra ordinarie korrespondenter har varit hemma under sommaren och åker ut nu efter sommaren. Men det här är saker vi pratar om med dem och som de naturligtvis är medvetna om. Alla korrespondenter som åker ut från Sveriges Radio har gedigna säkerhetsutbildningar och är omdömesgilla personer. Men vi har en levande dialog om det här, och vi har en väldigt aktiv och professionell säkerhetsavdelning på Sveriges Radio som vi samarbetar nära med.

Det är inte så att man kan behöva undvika att visa att man är svensk när man arbetar utomlands?
– De slutsatserna har vi inte dragit hittills i alla fall. Det kan vara sådant man hypotetiskt behöver fundera kring framöver, men vi är inte där idag.

I morgon finns utrikeskorrespondenterna från Sveriges Radio på Kulturhuset i Stockholm där de kommer att delta i debatter och svara på frågor från publiken.

Fler avsnitt