Gå direkt till textinnehållet
Foto: Istock

En månad med Trump – så har pressfriheten försämrats i USA

USA Den månad som gått med Donald Trump som president i USA har varit tumultartad för amerikanska journalister. Journalisten har bett Clayton Weimers, vd för Reportrar utan gränser i USA, att lista de fem mest oroande incidenterna för pressfriheten i USA sedan Trumps installation i januari i år:

Clayton Weimers, Reportrar utan gränser, USA.

Europeiska journalistfederationen, EFJ, anser att situationen i USA är så pass alarmerande att ordföranden Maja Sever utfärdat ett stöduttalande om solidaritet med amerikanska journalister och journalistorganisationer: ”Vi kan inte förbli passiva inför attackerna mot våra kollegor. Den här offensiven har också ett genomslag i Europa. Vi måste gå samman mot journalistikens och pressfrihetens fiender.”

Journalisten har bett Clayton Weimers, vd för Reportrar utan gränser i USA, att lista de fem mest oroande incidenterna för pressfriheten i USA sedan Trumps installation i januari i år:

  1. Donald Trump har börjat använda sin position för att straffa nyhetsmedier för bevakning han ogillar. Den 11 februari informerades nyhetsbyrån Associated Press (AP) av Vita huset om att den skulle utestängas från officiella evenemang. Detta skedde efter att nyhetsbyrån valt att fortsätta använda ”Mexikanska golfen” istället för ”Amerikanska golfen”. (Läs mer nedan.)
  2. Trumps frysning av utländskt bistånd har orsakat en kris bland internationella organisationer som stöder medier och pressfrihet. (RSF tar dock inte emot någon finansiering från den amerikanska regeringen.)
  3. Federala kommunikationskommissionens, FCC, ordförande Brendan Carr politiserar sin roll och använder den för att trakassera medier. (FCC är en fristående myndighet i USA som ansvarar för etermedier.)
  4. Finansieringen för de offentliga sändarna NPR och PBS är hotad. Skulle den minska får det katastrofala konsekvenser för lokala radio- och tv-stationer runt om i landet. Detta skulle särskilt drabba landsbygdsområden och förvärra den redan allvarliga nyhetsbrist som finns i många delar av USA.
  5. Trumps våldsamma retorik mot medier skapar en mer tillåtande atmosfär för våld mot journalister.

USA har tappat från plats 45 till plats 55, den lägsta rankningen någonsin, av 180 länder, på pressfrihetsindexet det senaste året. Kommer USA att tappa ytterligare under Trump-administrationen?

– USA har upplevt en tillbakagång under flera år. Pressfrihetsindexet som släpps i maj bygger på data som samlats in under föregående år, vad som kommer att hända med vår placering där går inte att basera på Trumps nya mandatperiod.

Men att det inte ser bra ut för pressfriheten i USA är ingen hemlighet. I Reportrar utan gränsers senaste rapport One month of Trump: Press freedom under siege radas flera punkter upp där Trump-administrationen redan agerat och som är direkta hot och restriktioner riktade mot landets medier:

Redaktionell inblandning: Den 11 februari informerades nyhetsbyrån Associated Press (AP) av Vita huset om att den skulle utestängas från officiella evenemang. Enligt chefredaktör Julie Pace var förbudet en vedergällning för att AP fortsatte att använda ”Mexikanska golfen” istället för ”Amerikanska golfen” efter en order om att byta namn på vattnet.

Begränsad access för journalister: Trump-administrationen begränsar journalisters fysiska tillgång till regeringsinformation genom att begränsa tillgången till poolrapporter och ge ideologiskt välvilliga företrädare tillträde till Vita huset och Pentagon, samtidigt som den avslutar långvariga ackrediteringar för NBC News, The New York Times, National Public Radio och Politico.

Personliga attacker och trakasserier på sociala medier: Donald Trump och Elon Musk, som har i uppdrag att skära ner på statlig adminstration och kostnader,  förolämpar journalister offentligt för deras rapportering och uppmanar deras arbetsgivare att avskeda dem.

Motsägelser kring yttrandefrihet: Trots att X-ägaren Elon Musk påstår sig vara en ”yttrandefrihetsabsolutist” krävde han att CBS:s 60 Minutes-team skulle dömas till ”ett långt fängelsestraff” för att ha intervjuat en person som kritiserat hans agerande.

Rättsliga hot: Donald Trump fortsätter att stämma CBS, Des Moines Register, Gannett och Pulitzer Center för negativ bevakning.

Vilseledande anklagelser: Musk påstod falskt att Reuters och Politico fått otillbörliga statliga subventioner, vilket ledde till straffåtgärder. President Trump beordrade statliga myndigheter att säga upp sina prenumerationer på Politico Pro efter negativ bevakning av Elon Musk, som ett sätt att använda sin politiska makt för att bestraffa oliktänkande.

Benådningar för våld mot journalister: Trump benådade personer som var åtalade eller dömda för våldsbrott mot journalister vid Kapitolium den 6 januari 2021.

Läs mer om hur Donald Trumps administration har påverkat oberoende journalistik i andra länder här.

Här finns hela rapporten om pressfriheten i USA under Donald Trumps första månad som president.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Annons

Senaste numret