”En oerhört viktig dom”
Mellan 2 000 och 2 500 uppdragstagare på Sveriges Radio kan komma att beröras av AD-domen rörande Linn Ohlsson. Ulrika Hyllert, ordförande i Sveriges Radios journalistklubb, väntar nu på ett samtal från Sveriges Radios ledning.
Arbetsdomstolen gav Journalistförbundet rätt på alla punkter i tvisten med Sveriges Radio om Linn Ohlssons anställning. ADs dom innebär att Linn Ohlsson har en fast anställning på Sveriges Radio.
– Jag förutsätter att Sveriges Radios ledning kommer att ta kontakt med klubben för att kalla till ett möte där vi går igenom effekterna av domen. Arbetsdomstolen är mycket tydlig. Sveriges Radio kan inte fortsätta att anlita fastlansar på det sätt som man har gjort, säger Ulrika Hyllert.
Journalistklubbens styrelse sitter samlad i Växjö och håller på att analysera domen.
– Vi är förstås glada över att domstolen sett samma sak som vi har gjort. Journalistförbundet har drivit det här på ett mycket bra sätt. Men framför allt är vi glada för Linn Ohlssons skull och för att hon äntligen fått upprättelse mot Sveriges Radio. Vårt största tack går till Linn Ohlsson som har stått pall, säger Ulrika Hyllert.
Det har gått mer än ett och ett halvt år sedan klubbsektionen i Göteborg började driva Linn Ohlssons fall.
– Vi trodde inte att det skulle gå så här långt. Det här är andra gången någonsin Sveriges Radio är upp i Arbetsdomstolen.
Vad kommer att hända med de uppdragstagare som arbetat precis som Linn Ohlsson som just nu finns inom Sveriges Radio?
– Det vet jag inte, för jag vet inte vad Sveriges Radio vill göra med dem. Det måste vi diskutera med Sveriges Radios ledning.
ADs dom slår ju fast att Linn Ohlsson har en fast anställning – innebär inte det alla andra Sveriges Radios uppdragstagare också egentligen vara fast anställda?
– Vi tycker ju det, men vi ska naturligtvis diskutera saken med ledningen.
Har ni fått några frågor från andra så kallade fastlansar?
– Inte efter domen, men vi välkomnar alla frågor från medlemmar som är oroliga eller vill veta mer.
Sveriges Radios personaldirektör Ingrid Wibom säger till Journalisten att Sveriges Radio för närvarande har 2 000–2 500 uppdragstagare. Det handlar om allt från stora produktionsbolag till enskilda medarbetare som är inne och jobbar en timme. Ett stort antal av dessa skulle alltså kunna beröras av AD-domen.
– Vi måste analysera domen innan vi kan uttala oss om den. Det här handlar om en enda dom i ett enskilt fall och vi vet inte ännu om det påverkar andra, säger Ingrid Wibom.
– När vi har analyserat domen ska vi naturligtvis ta kontakt med journalistklubben för att diskutera den. Det kommer att ske inom kort.
Bakgrunden till att Sveriges Radio anlitar så många externa uppdragstagare är enligt Sveriges Radio att företaget enligt sändningstillståndet ska verka för mångfald i programverksamheten genom en variation i produktionsformer. Sveriges Radio anser sig leva upp till detta krav genom att anlita externa medverkande som till exempel produktionsbolag och enskilda näringsidkare av olika slag.