Gå direkt till textinnehållet

En seger för journalistiken

Det blev i dag klart att Björn af Kleens och hans förlag slipper en rättegång mot hans bok Jorden de ärvde. Carl Gripenstedt valde att inte dra ärendet vidare. - En seger för journalistiken, säger Björn af Kleen. (Foto: Sofia Runarsdotter)

Frilansjournalisten Björn af Kleen har med sin nysläppta bok Jorden de ärvde skapat stor debatt. Inte bara kring ämnet svenska adelsfamiljer utan också för att han anklagats för avtalsbrott av den medverkande adelsmannen Carl Gripenstedt. Han ville stoppa boken för att han ansåg den vara en kränkning av hans privatliv.

Men nu blir det alltså ingen stämning. 

Vad är dina reaktioner?
– Det är skönt och lättande även om vi varit mindre oroliga ända sedan tingsrätten avslog hans inledande, säger Björn af Kleen.

Annons Annons

Varför tror du han inte vill gå vidare till rättegång?
– Det kan jag inte spekulera om men uppenbarligen har han inte avskräckts av uppmärksamheten.

Han menade att han skapat debatt om vad som är etiskt försvarsbart och satt fingret på ett journalistiskt problem. Håller du med om det?
– Ja, man kan väl säga att han satt fingret på ett journalistiskt spörsmål. Det råder ju oklarhet vad som gäller kring makthavare som vill se sina citat innan publicering. Något som har blivit vanligare de senaste 10-15 åren. Men jag är rätt glad att hovsrätten är på vår sida. Det känns som en seger för journalistiken.

Hur detaljerat beskrev du för intervjuobjekten vad boken skulle handla om innan du träffade dom?
– När jag började det här projektet så visste jag inte helt säkert vad det skulle handla om. Men jag ville undersöka hur det kommer sig att de kunnat behållit sin jord och hur det gått till. Sen har det ju kommit upp saker som de berättat öppenhjärtigt om. Men dom har ju vetat om att jag varit där som journalist.

Men tror du att de är tillräckligt medievana och var beredda på det genomslag boken fått?
– Jag hade inte heller någon aning om att det skulle få sånt här stort genomslag. Men om dom ville förhindra uppmärksamheten så borde de kanske inte stämt mig. Det är svårt att tycka synd om dom eftersom de visste att jag var en journalist och skrev en bok.

Hur länge har du hållt på med boken?
– Jag gjorde mitt första besök på en herrgård innan jul 2007 och sedan har jag jobbat på halvtid med boken under 2008 och 2009.

Som du nämnde tidigare så har boken fått stort genomslag i medier och det har debatterats mycket om den. Är du nöjd med det som skrivits och sagts?
– Jag är väldigt nöjd med det de har tagit upp om boken, det känns som dom har tagit den på allvar. Men sen är det vissa saker som det fokuserats på väldigt mycket i debatten så att den blivit ganska ensidig.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret