En Yenfällning på nio år
Av de 200 senaste anmälningarna till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (Yen) har en lett till klander av en journalist för brott mot de yrkesetiska reglerna. Allmänhetens representant i nämnden Thomas Rolén anser att nämndens arbete sköts professionellt.
Under 2017 har 36 anmälningar inkommit till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd. Nästan alla har avskrivits och i ett fall har Yen beslutat att inte klandra den anmälda journalisten. Det har inte varit ett exceptionellt år, visar Journalistens genomgång. Åren 2009-2016 gjordes 160 anmälningar till Yen. 85 procent av dem avskrevs och bara ett ledde till klander för brott mot en yrkesetisk regel, i januari 2015. Ytterligare fyra journalister har klandrats under perioden, men inte för att ha brustit i yrkesetiken utan för att ha vägrat svara på Yens frågor.
Många av anmälningarna avskrivs för att de saknar bäring på de yrkesetiska reglerna.
– Det handlar ofta om publiceringsärenden. Då hänvisar vi vidare till PO/PON eller Granskningsnämnden, säger Sara Stenman som är ledamot i Yen.
I ytterligare några fall visar det sig att den anmälda journalisten inte är medlem i Journalistförbundet. Rena okynnesanmälningar förekommer. Men även sett till de ärenden som faktiskt behandlas av nämnden leder få till klander: 1 av 25 under åren 2011-2017.
– Vi tror inte att antalet klander i nämnden motsvarar någon sorts verklighet därute. Vi vill ha in fler relevanta anmälningar, säger Sara Stenman.
Under senare år har det riktats kritik mot de så kallade hembesöken, när journalister knackar på hemma hos folk. Somliga har upplevt dem som påträngande. Är det något som ni har prövat?
– Det är en journalistisk arbetsmetod som man behöver använda ibland. Att ringa på hemma hos någon för att få svar på frågor är i sig inte ett brott mot yrkesreglerna. Journalister kan vara jobbiga, men det är inte ett brott mot yrkesetiken att vara jobbig, säger Sara Stenman.
Nämnden har levt med ett rykte om sig att hålla journalister om ryggen. För att mota kritiken beslutade förbundsstyrelsen förra året att en av ledamöterna i Yen ska vara en ”allmänhetens representant” som nomineras av Advokatsamfundet. Valet föll på Thomas Rolén, kammarrättspresident i Stockholm. Han anser att kritiken mot nämnden är ogrundad.
– Jag kan jämföra med flera andra nämnder jag sitter i och jag upplever handläggningen som professionell, bra och seriös, säger Thomas Rolén.
Vad tänker du om att det är så få fällningar?
– Om det är få fällningar så måste man ju reflektera över om reglerna är för vida. Det jag har kunnat se hittills är inte något fel i tolkningen i förhållande till anmälaren eller i förhållande till reglerna. Det kan ju vara så att de yrkesetiska reglerna haft den preventiva effekt man önskar.