Ensam i landet Norrköpings Tidningar avstår namnpublicering
Norrköpings Tidningar avstår från att namnge de misstänkta polismördarna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson. I NT är de ”26-åringen”, ”den före detta legosoldaten” och ”28-åringen”.
Norrköpings Tidningar avstår från att namnge de misstänkta polismördarna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson. I NT är de ”26-åringen”, ”den före detta legosoldaten” och ”28-åringen”.
Inom Norrköpings Tidningars spridningsområde har i år två grova våldsbrott utspelat sig: Polismorden i Malexander och skottdramat i Linköping där Lars-Inge Svartenbrandt var en av de misstänkta.
Båda fallen har uppmärksammats stort i riksmedierna som också namngett de misstänkta.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Karl-Åke Bredenberg. Hans hållning har förvånat den egna redaktionen.
– Läsarna måste undra om tidningen inte har förtroende för dem, säger en medarbetare. Kan vi inte publicera namnen i de här fallen så kan vi aldrig göra det.
Norrköpings Tidningars lokalkonkurrent, Östgöta Correspondenten i Linköping, är en av de tidningar som publicerat namn på de misstänkta.
– För oss var det självklart att publicera namnen, säger Gunilla Bejbro-Högfeldt, chefredaktör och ansvarig utgivare på Corren. Det var viktigt för allmänheten. Här är skyddet för enskilda underordnat.
Bejbro-Högfeldt förstår inte NTs hållning.
– Det finns ingen anledning för mig att ge någon motivering, säger Karl-Åke Bredenberg. Jag går sällan ut och förklarar och analyserar grunden för mina beslut om namnpublicering innan rättsprocessen är avslutad. Jag tycker att det är en klok policy.
Bredenberg hänvisar allmänt till tryckfrihetsförordningen som ger den ansvarige utgivaren rätten att bestämma vad som ska publiceras.
1990 infördes i Spelregler för press radio och TV en så kallad portalparagraf. Där sägs att pressetik inte i första hand handlar om formell regeltillämpning utan om en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften. Spelreglerna ska ses som ett stöd för den hållningen.
Samtidigt ändrades en formulering i avsnittet om namnpublicering. Uppmaningen: ”Avstå från namnpublicering, som kan skada” ersattes med rådet: ”Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor.”
Karl-Åke Bredenberg tycker att det var rätt att liberalisera spelreglerna, men han betonar åter att det är upp till varje ansvarig utgivare att besluta om publicering.
Han har inte märkt några reaktioner på NTs policy trots att andra tidningar publicerar såväl namn som bilder.
Bredenberg vill inte avslöja hur han kommer att ställa sig om det blir fällande domar.
– Jag berättar inte i förväg vad vi ska göra i framtiden, säger han.
– Personligen hade jag inte tvekat att publicera namnen i dessa fall, säger PO, Pär-Arne Jigenius.
Han känner inte till någon annan tidning i landet än NT som avstår från namnpublicering. Men, påpekar han, det händer då och då att en tidning väljer att vara restriktivare än övriga med att ange namn.
– När fänriken Mattias Flink dödade flera personer i Falun namngav Dala-Demokraten honom genast, innan han ens var häktad. Det var ett undantag eftersom det var uppenbart att han hade begått brottet och det fanns ett allmänintresse av att få det klarlagt.
– Falu Kuriren avstod, vilket formellt var korrekt. Men det spelade i princip ingen roll när 99,9 procent av medierna publicerade namn.
Jigenius pekar på en annan aspekt: Det avgörande behöver inte vara om medierna namnger eller inte utan hur de återger förhållandena. Den som avstår från namnpublicering kan i stället vara mindre noga med fakta. Det handlar om hela textens utformning.
Sydsvenska Dagbladet hade under Jan Wifstrands tid som chefredaktör och ansvarig utgivare en tuff hållning i namnfrågan. Wifstrand valde ofta att publicera när andra avstod.
Wifstrands efterträdare, Hans Månson, var tidigare redaktionschef på Norrköpings Tidningar.
– På Sydsvenskan valde vi att med någon dags fördröjning namnge de misstänkta polismördarna, säger Månson. Jag ville förvissa mig om att det var fråga om rätt personer. Men när jakten var igång insåg jag att det var ganska sannolikt och då kunde man förutse att de var desperata och att folk hade ett intresse av att undvika dem.
Hans Månson tycker sig i efterhand ha fått stöd för sitt beslut sen det kommit fram att Tony Olsson flydde via Skåne.
Månson tror att han hade argumenterat för publicering även på NT. Och han framhåller att Sydsvenskan denna vecka valt att publicera både namn och bild på ”La Reine-mannen” som nu misstänks för nya brott. Detta samtidigt som tidningarna i Stockholm låter honom vara anonym.
Fakta namnpublicering
Ur Publicitetsreglerna: Var försiktig med namn
15. Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges.
16. Om inte namn anges undvik att publicera bild eller uppgift om yrke, titel, ålder, nationalitet, kön eller annat, som gör en identifiering möjlig.
17. Observera att hela ansvaret för namn- och bildpublicering faller på den som återger materialet.