Gå direkt till textinnehållet

EPs öppenhetstest satte fart på loja tjänstemän

När Enköpings-Posten testade kommunens öppenhet mitt i sommarhettan kom okunskap och tydliga brister i dagen. Tidningens feta rubriker om lagbrott och tummande på demokratin satte fart på det kommunala sittfläsket. I dag är både nya direktiv och en utbildningssatsning på gång.

När Enköpings-Posten testade kommunens öppenhet mitt i sommarhettan kom okunskap och tydliga brister i dagen.

Tidningens feta rubriker om lagbrott och tummande på demokratin satte fart på det kommunala sittfläsket. I dag är både nya direktiv och en utbildningssatsning på gång.

Kommunens egna revisorer hade kritiserat förvaltningarna för brister i diarieföringen två år i rad. Tidningens reportrar hade själva noterat konstigheter och sett handlingar som inte varit diarieförda.

Annons Annons

I juli gjorde redaktionen slag i saken och testade möjligheten att ta del av allmänna handlingar i enlighet med tryckfrihetsförordningen.

En reporter gick runt till förvaltningarna och bad att få se diariet, att få ut senast inkomna skriftliga förfrågan eller klagomål från allmänheten och att få ut den senaste allmänna handling som kommit in via elektronisk post. Reportern var också med vid postöppningen på två förvaltningar.

Allt registrerades inte

Resultatet var nedslående. Många handlingar registrerades aldrig utan vidarebefordrades direkt till handläggares skrivbord eller in i pärmar och mappar. Därmed blir de i princip omöjliga att spåra.

I flera fall krävdes påstridighet för att få se diariet. På miljöförvaltningen var dataprogrammet för diariet trasigt sedan maj och bara färska handlingar kunde ses i det provisoriska diariet. På kulturförvaltningen fick reportern beskedet att ingen förfrågan eller brev från allmänheten registrerats de senaste två åren. Ingen förvaltning hade rutiner för registrering av e-post.

“EPs granskning visar att kommunens öppenhet och insynsmöjligheter är kraftigt beskurna” skriver EP i ledaren och kräver att förvaltningschefer och politiker tar ansvar för “den lagvidriga hanteringen”.

Attitydförändring krävs

En som reagerade snabbt på EPs artiklar var kommunrevisor Peter Wolde. I en granskningspromemoria kritiserar han den okunskap om gällande rättsregler som artiklarna visar. Att ordinarie personal haft semester är ingen ursäkt, vikarierna ska ha tillräcklig kompetens.

Men problemet är inte bara en utbildningsfråga, utan har också med attityd att göra, anser Wolde. Personalen tar inte offentlighetsprincipen tillräckligt på allvar.

Efter artiklarna har bemötandet förändrats ute på förvaltningarna.

— Det märks att de blivit lite skraja, säger kommunreporter Anette Österlund som nu får snabb och direkt service av assistenter och handläggare.

— De flesta har ännu inte klart för sig vad som gäller, men nu vet de att de måste hjälpa till, säger hon.

Nya direktiv

Den här veckan ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta upp tilllämpningen av offentlighetsprincipen.

— Nästa steg är att förvaltningscheferna ska träffa kommunens revisorer och skriva nya direktiv. En utbildningssatsning är också på gång, säger EPs nyhetschef Susanne Hultström som är nöjd med granskningens effekt så långt.

— Det här är inte bara viktigt för oss på EP. Journalister har andra vägar att få fram information men offentlighetsprincipen är en rättighet för alla medborgare.

Nya granskningar i höst

EP kommer att följa upp artiklarna med nya granskningar under hösten. Då hamnar även Bålsta, den andra kommunen i bevakningsområdet, under luppen. Redaktionen ska också bättra på sina egna kunskaper om offentlighetsprincipen under två heldagar med specialisten Trond Sefastsson.

Sedan en tid får EP och andra redaktioner i Uppsala län varje veckas diarium från länsstyrelsen via e-post.

— Liknande initiativ från kommunernas sida skulle underlätta för alla parter, säger Susanne Hultström.

Fler avsnitt
Fler videos