Gå direkt till textinnehållet

ETC avslutar samarbetet med Bilan Osman

Debattören Bilan Osmans frilanssamarbete med Dagens ETC har sagts upp. Hon menar att det skett efter att hon hängts ut av en högerextremist medan tidningen menar att det är ett affärsmässigt beslut som inte har med uthängningen att göra.

I början av april publicerade en NMR-kopplad aktivist, känd bland annat som ”Förtalsombudsmannen” ett inlägg på sin Substack där han hängde ut debattören Bilan Osman, en publicering hon anmält som grovt förtal.

En dryg vecka senare får hon ett mejl från en redaktör på Dagens ETC som skriver att de inte vill köpa in fler texter av henne. Hon hade under en period skrivit en text i månaden som publicerades på tidningens ledarsida.

I ett inlägg på Facebook skriver Bilan Osman att samarbetet med Dagens ETC avslutades som ett resultat av uthängningen.

Det tillbakavisas dock av Dagens ETCs chefredaktör Andreas Gustavsson. Han menar att beslutet inte har något med uthängningen att göra.

– Vi har en ny ledarsida sedan ett tag tillbaka med nya politiska redaktörer. Vi har försökt att bygga ett gäng fristående ledarkoluminister och Bilan Osman hann skriva ett par texter för oss och vi har också testat andra skribenter. När vi väger in vilka som ska bli mer permanenta skribenter handlar det om trafik, engagemang, vilka ämnen man är specialiserad på och så vidare, säger Andreas Gustavsson och fortsätter:

– Det här är en vidrig uthängning och en fruktansvärd situation för personen Bilan Osman. Men det kan vi inte riktigt väga in i publiceringsbeslut för en tidning som behöver hitta ett gäng framåt som engagerar så många som möjligt och bygger den prenumerationsstock som vi behöver ganska snabbt.

Till Journalisten säger Bilan Osman att hon inte köper det resonemanget. Två veckor innan hon sägs upp frågar en redaktör på tidningen om hon vill skriva fem texter under sommaren. Bilan Osman svarar då ja, och att de föreslagna datumen passar bra.

– Bara ett par veckor innan gick det bra att lägga upp en plan för vad jag skulle skriva under sommaren. Men så fort det här sätter igång hör de av sig och skyller på omstruktureringar på ledarsidan. Men varför lade de upp en plan för hur jag skulle skriva under sommaren? Jag har väldigt svårt att se att det inte finns en koppling, och om inte så är ju tajmingen skit, säger hon.

Hon menar att det istället handlar om att hon haft kontakt med ”Förtalsombudsmannen”, något som framkom i hans uthängning.

– Jag har hört att det internt på ETC finns väldigt kritiska röster till att man pratar med extremhögern. Det är något av en kulturkrock, och på andra ställen jag jobbat på har det inte varit några konstigheter.

Hon är kritisk till hur ETC har hanterat uppsägningen.

– Det här är ingen stor ekonomisk fråga för mig, jag skrev en gång i månaden för dem. Men jag tycker att en chefredaktör i alla fall skulle kunna sätta sig ned med en och säga att ‘det här och det här är anledningen till att du får sluta’, säger hon.

Bilan Osman säger att hon nu kommer att fakturera för de texter som de kommit överens om.

Andreas Gustavsson säger att ETC nu, ”givet sammanhanget”, kommer att betala för de fem texterna.

Varför körde ni inte på med de texter som ni redan hade kommit överens om över sommaren för att sedan avsluta samarbetet därefter?

– För att andra skribenter är på väg in, säger Andreas Gustavsson.

Med tanke på den situation som Bilan Osman befinner sig i och att ni redan erbjudit jobb inför sommaren, borde ni inte ha hanterat det här lite mer varsamt, exempelvis genom att ha ett personligt samtal med henne?

– Där måste jag vara lyhörd så klart. Jag tycker inte att något fel har begåtts, men där tar jag till mig vad som uppenbart är en annan upplevelse av situationen, säger Andreas Gustavsson.

Fler avsnitt
Fler videos