
Ett av Journalistförbundets viktigaste krav kan gå upp i rök
avtalsrörelsen 2025 Strejkvarslet på SVT kan medföra att Journalistförbundets krav på ett stopp för Las-karusellen får stå tillbaka på public service-området. ”Det finns en sådan risk”, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert. Journalistförbundet träffar medlarna klockan 11 på måndagen.
På fredagskvällen varslade Journalistförbundet och Unionen om strejk på SVT i Stockholm. Stridsfrågorna är arbetstidsförkortning samt deltidsanställdas rätt till övertidsersättning och om ingen överenskommelse nås bryter strejken ut klockan fem på morgonen den 25 april.
– Just nu känner jag mig väldigt upprörd och rätt provocerad över hur vår motpart agerat i förhandlingarna, de kräver helt skamlöst otroligt mycket mer av oss för att komma överens än vad som varit fallet på andra delar av arbetsmarknaden. Jag har svårt att smälta det, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
Ett av Journalistförbundets viktigaste krav i avtalsrörelsen är att få stopp på systematiska utlasningar i syfte att kringgå tillsvidareanställningar, den så kallade Las-karusellen. Trycket på förbundet har varit hårt i frågan. På Journalistkongressen i mars uppmanade flera ombud förbundet att gå ut i strejk om man inte fick in skrivningar som satte stopp för det man uppfattade som ett missbruk av Lagen om anställningsskydd (Las).
Men strejkvarslet på SVT kan medföra att det kravet får stå tillbaka på SR, SVT och UR.
– Det finns en risk att det kravet faller bort på public service på grund av att det ligger ett strejkvarsel som rör andra frågor. Det är inte säkert att det blir så, det är för tidigt att säga, men vår motpart har ett krav om att helt stryka vikarieregeln, så vi står väldigt långt ifrån varandra i den frågan, säger Ulrika Hyllert.
Strejkvarslet medför att parterna inte längre förhandlar med varandra om public service-avtalet. I stället har parterna kontakt med en medlare, vars uppgift är att hitta en lösning på framför allt de två stridsfrågorna som gett upphov till strejkvarslet. Därmed finns en risk att andra krav faller ifrån, bland dem kravet på ett stopp för Las-karusellen.
Strejkvarslet på SVT
Omfattar cirka 750 SVT-medarbetare personer med arbetsställe i Stockholm, varav 300 medlemmar i Journalistförbundet och 450 medlemmar i Unionen.
Träder i kraft klockan 05:00 fredagen den 25 april om inte parterna kommer överens.
Program och funktioner som är undantagna från varslet: Riksnyheterna, Rapport, Aktuellt, Oddasat, Lilla Aktuellt, Uutiset, Nyhetstecken, Textning av undantagna program, VMA samt personer som arbetar med tekniska system för nyhetssändningar.
Journalistförbundet har därmed förlorat strejkvapnet i frågan om vikariernas villkor på public service.
– Förhandlingarna med Medieföretagen rörande de andra avtalen fortsätter, och där driver vi självklart fortfarande alla våra krav, säger Ulrika Hyllert.
– Det finns en stor frustration kring att arbetsgivare fortsätter att kringgå Lagen om anställningsskydd när det gäller visstidsanställda. Vi har ägnat mycket tid åt den frågan i förhandlingarna med Medieföretagen. Det är en väldigt viktig fråga för oss, så det är olyckligt och väldigt beklagligt att vi nu hamnar i en varselsituation. Men många frågor behöver man driva i flera avtalsrörelser, och vi kommer jobba hårt mot missbruket av Las framöver oavsett avtalsrörelsen, vi släpper absolut inte den frågan.
Att Journalistförbundets strejkvarsel på SVT inte också innehåller ett krav på ett stopp för Las-karusellen beror på att konflikten rör delar av industrimärket.
Arbetstidsförkortning och deltidsanställdas rätt till övertidsersättning ingick i uppgörelsen om märket mellan industriarbetsgivarna och facken inom industrin. När Almega, där Medieföretagen ingår, nu vägrar gå med på dessa beståndsdelar av märket i något av sina avtal finns det en tydlig gemensam konfliktgrund för alla fackförbund som förhandlar med Almega eller dess medlemsföretag.
Unionen och Sveriges Ingenjörer lade i onsdags ett strejkvarsel mot flera utbildnings- och innovationsföretag inom Almega, rörande just arbetstidsförkortning och deltidsanställdas rätt till övertidsersättning och Unionens och Journalistförbundets varsel på SVT i Stockholm i fredags är likalydande.
Hur viktiga är de här två konfliktfrågor för Journalistförbundet?
– Kravet på deltidsanställdas rätt till övertidsersättning är viktigt eftersom det finns ett antal EU-domar som slår fast att det är diskriminerande när en deltidsanställd får lägre övertidsersättning än vad en heltidsanställd får. Vi vill säkra att avtalen inte är diskriminerande mot deltidsanställda. Det är en hygienfaktor även om Journalistförbundet har väldigt få deltidsanställda på avtalsområdet.
Vad händer nu i konfliktfrågan?
– Medlingsinstitutet kontaktade oss i lördags och har redan utsett medlare som vi ska träffa klockan elva idag. Parterna i den andra konflikten som rör Almegas avtal ska också träffa sina medlare under dagen. Jag uppfattar det som att Medlingsinstitutet vill att vi går i samma takt. Men redan idag ska medlarna träffa parterna i den andra konflikten, rörande utbildningsföretagen i Almega.
Om de når överenskommelse kan det öppna för en överenskommelse mellan er och Medieföretagen om public service-avtalet?
– Kanske, men jag tror att det kommer att bli en annorlunda förhandlingslösning på public service.
Varför då?
– I de andra avtal som tecknats har arbetstagarna fått en arbetstidsförkortning i utbyte mot en reglering gällande lokal förhandling, så kallad ”MBL light”, som innebär att arbetsgivaren inte behöver MBL-förhandla i mindre viktiga frågor, men bara om företaget har färre än 50 anställda och saknar fackklubb. Medieföretagen har inte krävt att det ska införas någon form av ”MBL light” i public service-avtalet, så det är inget vår avtalsdelegation behövt diskutera. Man behöver nog hitta en annan lösning.
Almegas förhandlingsledare har kallat strejkvarslet på SVT för oansvarigt och menar att ni vill ha mer än alla andra på arbetsmarknaden. Vad säger du om det?
– Vi vill inte ha mer. Vi vill ha samma. Det är väldigt svårt för mig att förstå vad de menar med det. Anledningen till att förhandlingarna strandade var att de ville ha otroligt mycket mer i sin vågskål än vad någon på övriga arbetsmarknaden har gett för att få igenom en modell för arbetstidsförkortningen och en rätt till övertidsersättning för deltidsanställda.
Vad krävde de?
– De hade många olika yrkanden, bland annat att att arbetstiden på olika sätt skulle förlängas för våra medlemmar. De ville försämra flera olika ersättningar. Det var enorma värden. Under förhandlingarna flyttade de sig så otroligt lite att vi till slut drog slutsatsen att det var lönlöst. Vi står långt ifrån varandra.
– Det är en väldigt stor sak för oss som förbund att lägga ett varsel och det säger någonting om hur svårt det varit att komma överens med vår motpart Medieföretagen Almega i den här avtalsrörelse. De vill inte följa det som har varit normerande på övriga arbetsmarknaden och det betyder att de vill våra medlemmar ska få sämre villkor än stora delar av övriga arbetsmarknaden.
Men allvarligt! Tänk att LAS karusellen alltid får fortsätta och aldrig prioriteras att sätta stopp för. Den får ju ALLTID vänta! Varenda gång! Förlåt men under dessa förhållanden, vem bryr sig om en dag ledig till om året?? När folk blir behandlade som slavar i LAS år efter år efter år efter år, generation efter generation…
Jag skulle bra mycket hellre ha en semesterdag färre än att bli utlasad för fjärde gången från samma redaktion.
Håller heeelt med båda kommentarerna här… hellre en dag ledigt mindre och slippa vara en slav som blir utlasad hela tiden
Men suck! Jag är tillsvidareanställd så det rör inte min tjänst direkt, men tycker ändå det är helt självklart att det systematiska utlasandet är ett betydligt större problem. Framför allt för de som aldrig får en fast tjänst, men också för hela branschen – hur kompetensen på redaktioner urholkas av utlasandet, hur svaga vi blir fackligt av att så många är visstidsanställda och hur trist det är att ständigt förlora kompetenta kollegor som man tycker om. För att inte tala om att ständigt lära upp nya personer som precis när de blivit riktigt bra och bekväma ska sparkas ut igen.
Jag förstår ärligt talat inte hur SJF inte kan inse att det är den här frågan som folk är beredda att slåss för. Och som gör att vår bransch skiljer ut sig från väldigt många andra.
Snälla ni, slåss för LAS-frågan i första hand.
LAS-frågan kan inte prioriteras bort år efter år. Hur länge har denna LAS-snurra pågått 25-30 år om det ens stannar där? SVT och andra redaktioner kastar bort så mycket kompetens och erfarenhet. Kunskap som försvinner till andra branscher som förstår att man måste ta till vara på just kompetens och erfarenhet. Som förstår att det kostar inte bara pengar utan även energi och tid att ersätta personal om och om igen.
Sedan måste man se över nepotismen vid anställningar. Erfarenhet och kompetens måste gå före att vara ”kompis”.
Som vanligt prioriteras fastanställdas villkor framför vikarierna av SJF, trots löften om motsatsen. Börjar allvarligt fundera på om det är värt medlemsavgiften, som ju bara verkar gå till att förbättra för de fastanställda.
LAS-frågan ska inte prioriteras bort oavsett vad som händer i avtalsrörelsen. Vi på klubbarna är på frågan om LAS ofta och på olika sätt- och vi kan med all säkerhet göra det bättre! Alla som skulle vilja organisera sig och bidra är mer än välkomna.
Kollektivavtalet kan självfallet förändra till det bättre men kanske än viktigare är att jobba med det som ligger bakom LAS-karusellen: till exempel anställningstak och personalpolitik. Hör gärna av er!