Gå direkt till textinnehållet

Ett lättfixat vänsterkryss

Förra veckans svenska huvudnyhet var att det är billigare att bo i villa än i hyresrätt. Saken toppade de flesta dagsmedier som också ganska okritiskt förmedlade åsikten som objektiv sanning.

Förra veckans svenska huvudnyhet var att det är billigare att bo i villa än i hyresrätt. Saken toppade de flesta dagsmedier som också ganska okritiskt förmedlade åsikten som objektiv sanning.

Oavsett hur det är med den saken, tycks nyheten vara resultatet av en tämligen väl planerad och tajmad kampanj från tidskriften Privata Affärer, Hyresgästernas riksförbund och mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedling. Det berättar NST-reportern Jan Anders Olsson i ett informativt brev till oss.

Tillsammans gjorde de tre en undersökning om boendekostnader. Slutsatsen, slagkraftigt formulerad i Privata Affärer, var just att ”Du bor billigare i villa”.

Samma dag skrev Hyresgästbasen ett debattinlägg i DN där han krävde lägre hyror. Tidpunkten var väl vald, två dagar före 1 maj.

Som väntat hakade i stort sett alla andra på. Budskapet om villaboendets fördelar förmedlades okritiskt vidare i radions olika nyhetssändningar. Rapport och Aktuellt följde upp med långa inslag och innan dagen var slut hade biträdande finansminister Lars-Erik Lövdén, s, halvt om halvt lovat att det ska bli billigare att bo i hyresrätt nästa år. Drevet hade gått och fortsatte dagen därpå.

”Om det är så enkelt att lansera nyheter, hur står det då till med det självständiga och kritiska tänkandet?”

TT gjorde dock något som få andra gjorde. Man talar om vad jämförelserna bygger i vissa fall på något som inte finns i landets alla kommuner. Nämligen hyresrätter i flerfamiljshus på 145 kvadratmeter och fem rum.

Jag ifrågasätter inte nyhetsvärderingen – om en undersökning visar att villaboende är billigare än boende i hyresrätt, är det givetvis ett vänsterkryss. Men det finns en del fakta och frågeställningar som definitivt bör vägas in. Snittstorleken för en hyresrätt i Sverige är omkring 70 kvadratmeter, hyran för den ligger betydligt lägre än de siffror som finns med i undersökningen. Hade skillnaden blivit lika tydlig om man valt en mindre villa med fler jämförbara lägenheter?

Oavsett svaret, bör förra veckans huvudnyhet skapa oro på landets redaktioner. Om det är så enkelt att ”skapa” eller ”lansera” nyheter, hur står det då till med det självständiga och kritiska tänkandet, det som många av oss i högtidliga sammanhang lyfter fram som journalistens viktigaste egenskap?

En undran värd att ägna en stund åt…

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler