EU-parlamentet: Lös mordet på Daphne Caruana Galizia
EU-parlamentet antog igår en resolution som kräver att Malta går till botten med mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia – och förnyar sitt krav på en lag mot att bedriva strategiska rättstvister mot granskande journalister. ”Den breda allmänheten är inte medveten om vilken verklighet journalister lever i”, säger svenska EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke.
Resolutionen antogs av Europaparlamentet på onsdagskvällen, med bred majoritet (635 röster för, 46 emot, 12 avstod). I texten radas en mängd för Malta besvärande information upp; som att mordet kan ha förgreningar ända upp till premiärministerns stabschef, och att Caruana Galizia vid sin död undersökte en stor energiaffär som Maltas turistminister, tidigare energiminister, ska ha varit inblandad i.
Europaparlamentet ”uppmanar med kraft Maltas regering att utnyttja alla nödvändiga resurser för att inte bara ställa alla enskilda personer som är inblandade i mordet inför rätta, utan även alla inblandade i andra fall som för närvarande utreds eller rapporteras och som Daphne Caruana Galizia hade avslöjat innan hon mördades”, heter det.
Resolutionen konstaterar också att ”allvarliga farhågor kvarstår när det gäller kampen mot korruption och organiserad brottslighet i Malta”.
Resolutionen uppmanar också åter EU-kommissionen att föreslå en så kallad ”anti-SLAPP”-lag för att skydda journalister från rättstvister som endast syftar till att hindra deras arbete, att bekämpa korruption och att främja journalistikens oberoende. EU-kommissionen har meddelat att man ska presentera ett initiativ för att skydda journalister från SLAPP under 2021.
Den svenska miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, tidigare kulturminister, är en av de parlamentariker som ligger bakom resolutionen.
Det är en väldigt mörk bild av Malta som ges i texten. Hur illa är det?
– Malta är ett av de länder som jag och den gröna gruppen följer noga och haft ögonen på länge. Utvecklingen går åt helt fel håll, det är många rapporter som vittnar om och ger underlag för att kraftigt ifrågasätta hur rättsstatens principen, demokratin och mänskliga rättigheter fungerar på Malta.
Vad tycker du är det viktigaste i resolutionen?
– Det vi har arbetat mycket med är att uppmärksamma situationen på Malta. Tyvärr är det inte det enda landet i EU där antidemokratiska rörelser pågår. Vi vill särskilt lyfta vikten av fria och oberoende medier och skyddet för journalister. Sedan jag blev invald har jag gång på gång och ur olika vinklar försökt lyfta vikten av att få fram en anti-SLAPP-lag, för att skydda journalister från att bli anklagade för brott när de granskar makthavare. Mordet på Daphne är ett av de mest uppmärksammade fallen, där hennes familj ärvt anklagelserna mot henne, men det finns också en stor mängd journalister i EU-länder som i det fördolda blir hotade eller lever inför hotet att ställas inför rätta.
– Jag tror att den breda allmänheten, de vardagliga mediekonsumenterna, inte är medvetna om vilken verklighet journalister lever i. Många fler borde vara oroliga.
Det har antagits resolutioner tidigare, bland annat mot Ungern och Polen. Kommer den här att få någon effekt?
– Jag tror att det här blir ytterligare ett vedträ på den brasa som brinner. Vi är många progressiva politiker från flera olika partigrupper som ligger på kommissioner. För att få igenom lagen krävs det mycket arbete, och det finns medlemsländers regeringar som kommer att protestera, eftersom de inte accepterar att bli granskade av journalister.
– Men av samtal vi haft med kommissionen har man varit tydlig med att de kommer lägga fram ett lagförslag under 2021. Det är inte en dag för tidigt.