”EUs upphovsrättsdirektiv handlar om pengar”
23 kulturskaparorganisationer kräver i ett gemensamt upprop att de svenska EU-parlamentarikerna stöttar det nya upphovsdirektivet.
Det är bland andra Teaterförbundet, Stim, Sveriges Författarförbund och Svenska fotografers förbund som står bakom uppropet.
Samtidigt har Svenska journalistförbundets jurist Olle Wilöf tillsammans med juridikprofessorn Sanna Wolk i en debattartikel i Fokus under rubriken ”Emanuel Karlsten vilseleder om internet och EU” kritiserat Emanuel Karlsten och EU-parlamentarikern Soraya Prosts inställning i frågan.
”Det är inte censur att ta bort upphovsrättsligt innehåll som läggs upp utan tillstånd – det är redan gällande rätt. IT-jättar som Google, Facebook och Youtube har dessutom användarvillkor som innebär att material kan tas bort av helt andra skäl än upphovsrätten”, skriver Olle Wilöf och Sanna Wolk i debattartikeln.
Inför den kommande voteringen i EU-parlamentet har Emanuel Karlsten samlat in pengar via en sajt för att kunna bevaka frågan, vilket Journalisten tidigare skrivit om.
– Att det finns medlemmar eller journalister som har andra åsikter än förbundet i olika frågor är inget ovanligt, säger Olle Wilöf. Men jag tycker att han överdriver riskerna som han framställer det.
– Det handlar egentligen bara om pengar. Om det ligger ute 10 filmer på Youtubes topplista kan de nu stoppa alla reklamintäkter som de får in i sin egen ficka. Om de får ett varningsbrev så kan de antingen ta bort det eller betala skadestånd. Men fram tills att de får ett varningsbrev behöver de inte göra någonting. Skulle filmerna ha legat på till exempel TV4 hade de varit tvungna att betala från första dagen.