Gå direkt till textinnehållet

Evigt utgivarskap ska utredas

En utredning kring vissa frågor inom tryck- och yttrandefrihetsområdet kommer att sjösättas under våren. Bland annat vill regeringen utreda frågan om evigt utgivarskap.

I november 2013 fastställde Högsta domstolen att DNs förra chefredaktör Gunilla Herlitz är ansvarig för en artikel som publicerades i DN flera år innan hon tillträdde och som funnits tillgänglig på DNs sajt.

Organisationen Utgivarna reagerade starkt på domen och krävde att regeringen brådskande skulle ta initiativ till en lagändring för att inte den svenska ansvarig utgivarmodellen ska urholkas.

Nu jobbar Justitiedepartementet med direktiven till en utredning där frågan kommer att tas upp.

Annons Annons

– Det är en utredning som som kommer att se över ett antal frågor på tryck- och yttrandefrihetsområdet. Jag vill minnas att vi aviserade den i samband med propositionen om några förändringar på tryckfrihetens område. Vi fortsätter utreda vissa frågor där man inte riktigt kom i hamn i förra vändan, i Göran Lambertz utredning. En av de frågorna är just frågan om databasreglerna, säger Gustav Gellerbrant, politiskt sakkunnig på Justitiedepartementet.

När är direktiven klara?

– Vi skriver på dem nu, det är alltid vanskligt att precisera exakt tidpunkt. Men det ska bli under våren.

Vilka andra frågor ska tas upp?

– En annan är frågan om förpackningar. Svenska TF är väldigt teknikbaserad: allt som är tryckt med en tryckpress omfattas i princip av grundlagsskyddet, även till exempel cigarett- och läkemedelsförpackningar. Det kan innebära problem om det finns en vilja att reglera deras utformning, samtidigt som det är klarlagt att det inte finns någon politisk vilja att urholka grunden i TF.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret