Expressen fälls för publicering om sexuell relation
MEN-FÄLLNING MO ville fria, men MEN anser att Expressens publicering av mycket integritetskänsliga uppgifter gjorde att en kvinna kunde identifieras i en liten krets, och fäller tidningen.
Expressen publicerade förra året en artikel om en kvinna som haft en sexuell relation med en man som dömts till fängelse för flera våldtäkter på en massagesalong där mannen arbetade. Kvinnan var inte misstänkt för något brott, och var inte heller ett brottsoffer. Hon var ett av vittnena i polisutredningen och berättade om relationen i förhören. Hon sa själv att hon och massören haft sex på salongen vid flera tillfällen.
Tidningen citerade ur polisförhör där kvinnan hörts som vittne, och citerade sms mellan henne och mannen. Hon var anonymiserad, men hennes yrke angavs, liksom att hon var rutinerad i en viss befattning för en verksamhet i en viss region. Expressen redogjorde också för i vilket sammanhang och hur ofta hon träffat mannen.
Kvinnan anmälde publiceringen till MO och påtalade att hon hade haft en relation med mannen men inte var intressant för rättsprocessen mot honom. Publiceringen av hennes privata meddelanden var kränkande och saknade allmänintresse, och artikeln hade lett till en namnpublicering på Flashback. Hon har blivit tvungen att informera sin arbetsgivare om situationen och berätta för sina barn att hon varit otrogen.
Expressen svarade bland annat att hon var anonymiserad i tidningen. Artikeln hade uppdaterats och sms:en hade avpublicerats.
MO skrev i sin bedömning att anmälarens privata relation med våldtäktsmannen helt saknade koppling till hennes yrkesroll, och att allmänintresset för detaljer i vad som sker i en sådan relation är ”obefintligt”. MO konstaterade att de publicerade uppgifterna, särskilt de privata sms:en, var ”mycket integritetskänsliga”.
MO bedömde dock att de uppgifter som Expressen publicerat om kvinnan var så allmänt hållna att hon inte har blivit utpekad i medieetisk mening, och avskrev därför ärendet.
Kvinnan överklagade till Mediernas etiknämnd, som gör en annan bedömning än MO vad gäller utpekandet. MEN anser att uppgifterna i Expressen medför att anmälaren kan identifieras och ”är att anse som utpekad i medieetisk mening i åtminstone en mindre krets”.
Det gäller särskilt inom kvinnans familj och närmare yrkeskrets som genom artikeln får uppgifter om henne som inte kan ha varit kända för dem tidigare, skriver MEN, och klandrar Expressen för att ha brutit mot god publicistisk sed.