Expressen polisanmäld för olaga intrång efter pressträff – ”Jag har aldrig varit med om något liknande”
Expressens avslöjanden om oegentligheter i ett kommunägd bolag i Göteborg ledde till att bolagets vd fick sparken. Bolaget hävdar att Expressens utsända gjorde olaga intrång i samband med pressträffen i fredags. ”Vi har inte gjort något fel”, säger reportern Daniel Olsson.
Expressens avslöjanden om oegentligheter i det kommunalt helägda bolaget Älvstranden Utveckling i Göteborg ledde i fredags till att bolagsstyrelsen valde att avsätta vd Lena Andersson.
Expressens Daniel Olsson har i flera artiklar under våren berättat bland annat att bolagets vd mörkat misstänkta mutor, och gett den utpekade tjänstemannen ett avgångsvederlag om 4,5 månadslöner i stället för att polisanmäla hen.
– Styrelsen beslutade avsätta vd på ett extra styrelsemöte, där en rapport från Göteborgs stads Visselblåsarfunktion stod på dagordningen, berättar Manne Fridell, bolagskommunikatör på Älvstranden Utveckling.
Efter styrelsemötet i fredags höll bolagsstyrelsens ordförande Boris Ståhl (S) en presskonferens i foajén till bolagets kontor i Göteborg. Närvarande fanns journalister från Sveriges Radio P4 Göteborg, Dagens Nyheter, samt Expressen. Enskilda intervjuer gjordes med Boris Ståhl, men alla tre redaktionernas utsända ville också intervjua den avsatta vd:n Lena Andersson.
– Jag kontaktade Lena Andersson som svarade att hon kunde tänka sig att bli intervjuad av P4 och DN, men inte av GT/Expressen, säger Manne Fridell.
När Fridell meddelade journalisterna i foajén att DN och P4 fick intervjuer men inte Expressens reporter Daniel Olsson, uppstod en diskussion. En reporter väckte frågan om de skulle bojkotta intervju i solidaritet med Expressen, men andra menade att de hade en skyldighet att intervjua den avsatta vd:n för att hon ska kunna lämna sina bästa argument och bemöta kritiken.
– Jag förstår att han kände sig orättvist behandlad men Lena Andersson var vid det tillfället avsatt som vd och arbetsbefriad och representerade därmed inte längre bolaget. Hon var en privatperson, säger Manne Fridell.
Lena Andersson befann sig fortfarande i lokalerna, innanför skalskyddet. För att komma från foajén till kontoret behövde man passera en dörr som var låst och kunde öppnas med en tagg eller en knapp på insidan.
– Det stod klart för alla som befann sig där att GT inte hade tillträde till lokalerna och att de visste om det. När jag skulle släppa in P4 och DN trängde sig Expressens reporter Daniel Olsson in och jag var tvungen att mota ut honom. En stund senare upptäckte vi att Expressens team befann sig i lokalerna. Någon på insidan hade släppt in dem. De filmade utan tillstånd i lokalerna, säger Manne Fridell.
Händelsen ledde till att bolaget gjorde en polisanmälan mot Expressens journalister för att obehörigen ha tagit sig in i lokalerna, det vill säga olaga intrång.
Daniel Olsson förnekar att de skulle ha trängt sig in i lokalerna.
– Vi har inte gjort något fel. Vi har varit på plats för att göra vårt jobb och vi har inte trängt oss in. Det stämmer inte, punkt slut.
Daniel Olsson anser att Älvstrandens mediehantering varit märklig under hela tiden han granskat bolaget, men blev ändå förvånad över behandlingen han fick i samband med pressträffen.
– Det är något speciellt att vi blir polisanmälda när det vi har avslöjat bland annat är att det här bolaget lät bli att polisanmäla misstänkta mutor. Jag har jobbat som journalist i 25 år och har aldrig varit med om något liknande. Jag gick på en pressträff och blev polisanmäld, säger Daniel Olsson till Journalisten.
Han menar att argumentet att Lena Andersson fått sparken och därför var en privatperson inte håller:
– Hon är fortfarande anställd av ett kommunägt bolag och arbetsbefriad. Jag menar att det strider mot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet samt kommunens informations- och öppenhetspolicy att ett kommunalt bolag väljer ut vilka medier som får möjlighet att intervjua dess representanter. Särskilt beklämmande är det att man nekar intervju till det medium som gjort avslöjandet. Det är oroande.