Gå direkt till textinnehållet

Extrakt tvingas lämna ut skyddad källa

Högsta förvaltningsdomstolen körde över kammarrätten i en prejudicerande dom som slår fast att offentlighetsprincipen trumfar källskyddet. Det innebär att tidningen Extrakt nu tvingas bryta källskyddet.

Journalisten har tidigare berättat om de juridiska turerna kring den oberoende webbpublikationen Extrakt, som ges ut av den statliga myndigheten Formas och har utgivningsbevis. I december begärde en privatperson (AA) ut redaktionens epostlogg och ett anonymt tips som mejlats till redaktionen, som allmänna handlingar.

Formas avslog begäran med hänvisning till källskyddet, och AA överklagade till kammarrätten. I april kom kammarrättens överraskande beslut: rätten till anonymitet är viktigare än rätten att ta del av allmän handling. Tidningen hade enligt domstolen rätt att skydda sina källor – i direkt konflikt med tidigare domar rörande myndighetspublikationer i Högsta förvaltningsdomstolen.

Nu får den revolterande kammarrätten bakläxa av Högsta förvaltningsdomstolen, som har dömt i enlighet med sin egen tidigare prejudicerande dom från 2017: offentlighetsprincipen trumfar källskyddet och Formas ska lämna ut uppgifterna.

”Uppgifter som finns i en allmän handling kan således inte hemlighållas av den anledningen att tystnadsplikt gäller för dem. Detta gäller oavsett om tystnadsplikt gäller enligt tryckfrihetsförordningen, som i det nämnda rättsfallet, eller, som i det nu aktuella fallet, enligt yttrandefrihetsgrundlagen”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i domen och fortsätter:

”Formas har således saknat rättsligt stöd för att hemlighålla uppgifter i den aktuella handlingen av den anledningen att tystnadsplikt enligt yttrandefrihetsgrundlagen gäller för dem. Det har inte framkommit att uppgifterna av någon annan anledning omfattas av sekretess. Handlingen ska därför i sin helhet lämnas ut till AA.”

På måndagseftermiddagen lämnade Formas ut det omaskade mejlet till AA.

Kommentarer

2 svar till ”Extrakt tvingas lämna ut skyddad källa”

  1. Användningen av AA, BB, CC är bara myndigheternas sätt att avidentifiera domar. Det handlar inte om initialer. Initialer framgår bara av referatet i årsboken när det är författat.

  2. Kammarrättens dom var häpnadsväckande. Detta utfall i HFD var det enda rimliga. Myndigheter kan behöva fundera över huruvida de ska bedriva publikationer, databas med mera med utgivningsbevis.

    Soliga hälsningar Maj-Britt

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt