Gå direkt till textinnehållet

Få söker omställningsstudiestödet

Sedan november har 40 anställda journalister visat intresse för omställningsstudiestödet, enligt statistik från TRR. ”En låg siffra”, kommenterar Anders Boman på Trygghetsrådet (TRR).

Omställningsstudiestödet var det tyngsta argumentet när Journalistförbundets medlemmar 2022 röstade ja till det nya huvudavtalet på arbetsmarknaden. Stödet infördes den 1 oktober 2022 men har kantats av stora förseningar.

Journalisten rapporterade i slutet av oktober förra året om ett svagt intresse för stödet under dess första år: 95 journalister anmälde intresse för stödet hos TRR, som bistår med rådgivning och yttranden till CSN för anställda som vill söka omställningsstudiestöd. TRR stöttar också uppsagda journalister.

Intresset för omskolning eller vidareutbildning har inte ökat sedan dess, det visar nya siffror som TRR tagit fram för Journalistens räkning.

Annons Annons

Under perioden november 2023 till augusti 2024 har TRR mottagit knappt 40 ärenden från journalister som befinner sig i anställning. Runt hälften, 20 journalister, har fått yttranden för att söka omställningsstudiestöd.

– 40 ärenden är en låg siffra jämfört med yrkeskårens storlek, men det är svårt att dra några ytterligare slutsatser. Tidsperioden är kort och reformen med omställningsstudiestöd är ny. Vi bedömer att intresset kommer växa med en ökad medvetenhet under de närmaste åren, hos journalister såväl som för andra branscher, säger Anders Boman, chef för Nationell Funktion på TRR, i en kommentar till Journalisten.

För de uppsagda journalister som just nu får stöd från TRR har TRR skrivit ”ett fåtal” yttranden för ansökan till CSN om omställningsstudiestöd. Den absoluta merparten av dem har fått ett positivt yttrande från TRR. Orsaken till de få avslagen har varit att TRR bedömt att arbetsmarknadsbehov saknas för tänkt utbildning.

TRR kan bara se ansökningar om omställningsstudiestöd från journalister med kollektivavtal, anslutna till TRR. Siffran kan alltså vara högre.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler