Klubbens kritik: Kan behöva söka sitt eget jobb
De skånska tidningarna ska minska användandet av bemanningsbolag – något som välkomnas av facket. Men samtidigt finns en oro för att personer som jobbat för tidningen i tio år inte ska erbjudas tjänsterna. ”Vissa kommer att få söka sitt eget jobb”, säger Malva Kauranen, reporter på Helsingborgs Dagblad och tf. ordförande för fackklubben på Marieberg Media.
Enligt de nya lasreglerna som började gälla 2022 ska den som jobbat via bemanningsbolag i 24 månader erbjudas fast tjänst på det bolag som de arbetar för. Det får nu tidningarna i Skåne att göra om. På Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad ska behovet av vikarier minska genom att fler fastanställs. Tre personer ska anställas på Sydsvenskan och tre personer på Helsingborgs Dagblad, enligt ett förslag som inte har förhandlats.
Hos fackklubben på Marieberg Media välkomnar man beskedet att fler ska anställas. Men man ser med oro på hur skiftet från bemanningsanställda till direktanställda på tidningen föreslås genomföras.
– Konsekvenserna är än så länge ganska oklara, men när vi gjort en riskanalys ser vi två tydliga risker, säger Malva Kauranen reporter på Helsingborgs Dagblad och tf. som en av två ordförande för fackklubben på Marieberg Media
Den ena risken är att det ska bli varsel på Marieberg Media. I Skåne finns det idag enligt facket 15 fast anställda journalister hos Marieberg Media.
– 14 av oss jobbar för HD och Sydsvenskan. Om de slutar ta in vikarier finns det inte några andra tidningar i Skåne som vi kan hyras ut till, säger Malva Kauranen.
Den andra risken är att personer som jobbat upp till tio år på redaktionerna i praktiken kommer att söka det jobb de gjort i flera år. Detta eftersom tidningarna planerar att utlysa tjänsterna externt.
– Det innebär för vissa att de får söka sitt eget jobb men i mycket tuffare konkurrens. Vi som jobbat på tidningarna har i många fall jobbat här i många år. Anledningen till att vi får jobba kvar, och får förlängt år efter år, är att vi funkar på redaktionen. Då tycker vi att vi ska få förtur till de tjänster som uppstår, säger Malva Kauranen.
Men ni borde ju ha ganska goda chanser att få jobben eftersom ni redan är inne i organisationen, är det verkligen ett problem?
– Både HD och Sydsvenskan är attraktiva arbetsplatser och det finns journalister i andra delar av Sverige som säkert kan tycka att det är intressant att söka de tjänsterna. I någon mån har vi en fördel för att vi kan redaktionen, men det skapar en osäkerhet att inte veta, säger Malva Kauranen.
Marieberg Media får medhåll av fackklubben på Sydsvenskan. Där är man oroad över att kompetens som Mariebergare har kommer att försvinna i den nya organisationen.
– Vi är glada att vår arbetsgivare vill anställa journalister. Men i den information som vi fått är det inte lika många tjänster som det finns anställda hos Marieberg. Vi har vikarier som har kompetenser som vi ser som superviktig, säger Elinor Strand, ordförande för journalistklubben på Sydsvenskan.
Jonas Kanje menar att det handlar om nya tjänster som skapas och som inte är samma som Mariebergarna jobbar på idag.
– Jag är ganska säker på att flera av tjänsterna kommer att tillfalla de som jobbat här länge. Men vi vill såklart se vilka andra som är intresserade för att maxa våra möjligheter att vässa redaktionen, säger han.
Vore det inte schysst som arbetsgivare att erbjuda de som redan är inne i organisationen de här tjänsterna som ersätter de tjänster som de redan har?
– Ja, om det hade sett ut så. Men nu gör det inte riktigt det. Det här är i stor utsträckning helt nya tjänster med särskilda tjänstebeskrivningar och då måste vi matcha det med rätt kompetens. Sen vet vi att det finns en hög kompetens bland våra vikarier, säger Jonas Kanje.
Jonas Kanje tror att det, utöver de tre tjänsterna som ska utlysas, kommer att tillkomma fler tjänster. Detta då flera anställda kommer att gå i pension inom kort.
– Vi ser att det rör sig om mellan sex och tio rekryteringar inom ett halvårs sikt, säger han.