Gå direkt till textinnehållet

Fackförbund finansierar UR-serie

Fackförbundet ST satsar 330 000 kronor på UR-serien Karriär. Fyra andra fackliga organisationer och en statlig myndighet är medfinansiärer.

Fackförbundet ST satsar 330 000 kronor på UR-serien Karriär. Fyra andra fackliga organisationer och en statlig myndighet är medfinansiärer.

Karriär har producerats av produktionsbolaget Jarowskij som tagit hjälp av en referensgrupp där representanter för ST och de övriga finansiärerna, HTF, Sif, SKTF, Finansförbundet och Nutek, ingått.

Programmen vänder sig till ungdomar och första avsnittet sänds den 30 oktober.

Annons Annons

Åsa Paborn, redaktionschef på Utbildningsradion, ser inga problem med att sända program som finansierats av intresseorganisationer.

– Det vi köper är visningsrätten. Det är inte fråga om egenproduktion eller en produktion som vi lagt ut. Vi köper ibland in program som andra företag gjort, ibland är det BBC, ibland andra.

bryt

När det handlar om egenproducerade och utlagda produktioner styr UR över utformningen. Så är det inte i det här fallet. Idén till programserien kom från Jarowskij som hörde sig för med UR om klartecken att gå vidare. Företaget tackade ja.

Enligt Åsa Paborn står det UR fritt att avstå från att visa program om det slutliga resultatet inte är förenligt med de regler som gäller i sändningstillståndet om opartiskhet och otillbörligt gynnande av ett intresse.

bryt

Andreas Morén, ordförande i journalistklubben på UR, tycker det är märkligt att utomstående finansierat programserien.

– Företaget brukar tala om samarbetspartners, men det borde väl gå att samarbeta utan att det handlar om pengar. Gränsdragningen mellan sponsring, reklam och medfinansiär blir allt svårare.

Att UR samarbetar med högskolor och universitet är en sak, menar Andreas Morén. Det är företaget ålagt att göra. En annan sak är när man samarbetar med utomstående organisationer och företag som har egna intressen att främja.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret