Fackklubben: ”Inte läge att vara bitter”
”Vi vinner inget på att vara griniga och bittra”, säger Gabriella Mohoff (bilden), ordförande i journalistklubben på Göteborgs-Posten, efter beskedet att Stampen ansökt om rekonstruktion.
Klockan åtta i morse fick Gabriella Mohoff, ordförande i journalistklubben på Göteborgs-Posten, chockbeskedet att Stampen ansökt om företagsrekonstruktion i Göteborgs tingsrätt, vilket Journalisten berättat om.
Journalisten når henne när hon just lämnat personalmötet.
– Det pågår febril verksamhet här just nu. Alla sitter i möten. Vi ska sammankalla ett klubbmöte så snart som möjligt, säger Gabriella Mohoff.
Om tingsrätten tillåter rekonstruktion, vilket allt tyder på, har Stampen tre månader på sig att få ordning på företaget. Under tiden pågår verksamheten som vanligt.
– Vi har fått besked om att det inte kommer att genomföras några verksamhetsförändringar nu, och att man har ansökt om statlig lönegaranti. Under personalmötet kom många frågor om lönerna, vilket är helt naturligt, säger Gabriella Mohoff.
Det är Stampens vidlyftiga affärer under koncernens tidigare VD och sedermera styrelseordförande Tomas Brunegård som orsakat Stampens krissituation. Huvudansvarig för de dåliga affärerna är naturligtvis ägarna, familjen Hjörne. (Läs Journalistens intervju med styrelseordförande Peter Hjörne här.)
Journalistklubbarna inom Stampen har under lång tid kritiserat ledningen och ägarna för dåliga affärer, och inte minst för guldkantade ersättningar. Tomas Brunegård fick 38 miljoner kronor i lön och bonus under perioden 2009-2013.
Gabriella Mohoff vill nu i stället blicka framåt.
– Historien är välkänd. Vi vinner inget på att vara griniga och bittra. Det är viktigt att vi försöker göra det bästa av situationen. Den ledning vi har i dag har gjort mycket för att rädda situationen, bland annat genom att amortera ned bankskulderna. Mitt fokus ligger på hur vi ska klara det här. Det handlar om 3 000 jobb som ska räddas, säger Gabriella Mohoff.