Gå direkt till textinnehållet

Fackklubben säger nej till Bonniers nya webbdesk

Förhandlingarna om Bonnier news nya centrala webbdesk för nischtidningarna slutade i oenighet. ”Vi såg inte tillräckligt många fördelar för redaktionerna”, säger Samuel Åsgård, ordförande för en av två sektioner som förhandlat med Bonnier.

Det är inte en bra idé att sätta alla webbredaktörer vid samma desk. Det menar de två fackklubbssektioner som representerar journalisterna på Bonniers nischade branschtidningar, och förhandlingarna med arbetsgivaren slutade i oenighet. 

– Vi såg inte tillräckligt många fördelar för redaktionerna och vi såg risker för att det skulle bli mer komplicerade arbetssätt, säger Samuel Åsgård, ordförande för Dagens Samhälle-sektionen inom Dis fackklubb.

Tillsammans med BBM-klubben har de förhandlat omorganisationen, som enligt dem skulle innebära att antalet tjänster på vissa redaktioner minskar när resurserna flyttas till den centrala desken, vilket är en anledning till att de säger nej till förändringen. 

Annons Annons

Madeleine Nilsson är ordförande för BBM-klubben och hon delar Samuel Åsgårds kritik. 

– Vi tror att det är negativt för varumärkena att flytta redaktörerna bort från redaktionerna. Det är en kompetens som behövs på redaktionerna snarare än vid en gemensam desk, säger hon. 

Enligt förslaget kommer sex redaktörer flyttas från de enskilda redaktionerna till den gemesamma desken. Varje redaktör ska ansvara för ett visst antal sajter, och en deskchef och en person som arbetar med visuellt berättande ska finnas vid desken. 

I ett sms till Journalisten skriver Christina Kennedy att de går vidare med omorganisationen trots att facket motsätter sig. 

– Det är tråkigt att förhandlingarna om förändringen slutade i oenighet. Men vi var trots allt överens om risk- och konsekvensanalysen med fackklubbarna och vi har fått fler intresseanmälningar till den digitala desken än det finns tjänster. Så vi ser att det finns goda förutsättningar när vi nu går vidare med den digitala desken. Vi fokuserar på att lägga bemanningspussel, reda ut detaljer och göra en bra plan för de nya arbetssätten, skriver hon.

Journalisten har tidigare rapporterat om förslaget att samla webbredaktörerna hos BBM. Då framhöll Christina Kennedy att förändringen syftar till att kunna få fler att betala för journalistiken som de producerar och att det ska bli enklare att rekrytera webbredaktörer framöver.

– Det är en svårrekryterad kompetens. Vi vill stärka den internt hos oss och vi tror det är en grupp som vi behöver satsa på, sa Christina Kennedy.

Vad gäller klubbens farhåga om att kompetensen hamnar längre bort från redaktionen sa Christina Kennedy såhär: 

– Jag tror att den risken är liten för vi är ju samma människor som ska jobba med det här som tidigare. Eftersom redaktörerna fortsätter att ansvara för vissa sajter så kommer de fortsatt att ha full koll på deras bevakningsområden, säger Christina Kennedy. 

Enligt fackklubben kommer arbetsgivaren att gå vidare med införandet av den nya desken trots deras protester. 

– Vi hade gärna sett att de arbetat om det här förslaget till något som vi kunde enas om istället. Vår uppgift som facklig part blir nu att fortsätta peka på de risker vi ser och göra så att det blir så bra som möjligt för de medlemmar som berörs, säger Samuel Åsgård. 
 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler