Gå direkt till textinnehållet

Färre på årets Gräv

2014 års Grävseminarium ser ut att locka betydligt färre deltagare än föregående år. Men arrangörerna är nöjda.     – Vi har haft som drömmål att komma upp till 500 deltagare, och det ser vi ut att klara. Vi är jättenöjda, säger Grävgeneralen Bertholof Brännström.

De två föregående Grävseminarierna, i Göteborg och Malmö, lockade 700 respektive 800 deltagare. En siffra som året arrangörer inte ens försökt sikta mot.
– Vi vet att de flesta journalister bor i Stockholm och söderut, och det är dyrt att åka till Umeå från Helsingborg eller Kalmar eller Göteborg. Därför har vi haft fokus på att hitta intäkter vid sidan av deltagaravgifterna, och på att jobba fram ett så bra program som möjligt för att övertyga de tveksamma, säger Bertholof Brännström.

Kommer det att går runt ekonomiskt?
– Det ska det absolut göra. Om inget väldigt oförutsett händer ska vi gå med någon slags överskott.

Det har förekommit många hot mot journalister och redaktioner i år. Kan ni garantera en god säkerhet i Umeå?
– Vi har sedan första början en dialog med Säpo och polisen och med FGJs styrelse kring de frågorna. Vi har hyrt hela Folkets hus, det kommer inte att finnas några andra personer där. Och alla kommer att förses med festivalarmband som gör att man inte kan ge bort det till någon annan.
– Säpo tittar på hotbilden mot enskilda medverkande.

Annons Annons

Hur nöjd är du med programmet?
– Vi är väldigt nöjda. Alla drömgäster har väl inte gått att knyta upp – vi hade hoppats på Glenn Greenwald, men han verkar vara en väldigt svårfångad man. Men jag tycker att David Leigh från The Guardian är ett väldigt bra alternativ. Det är också jätteroligt att få hit Putingranskaren Masha Gessen och att kunna presentera ett så internationellt program som det blir, med gäster från bland annat Vitryssland, Sydafrika och högaktuella Ukraina.

Den höga internationella närvaron beror till mycket på Föreningen grävande journalisters nyinledda samarbete med Svenska institutet. SI har bjudit ett antal framstående grävare från olika länder till Umeå. De kommer att delta under tre olika programpunkter och berätta om bland annat villkoren för granskande journalistik i arabvärlden, några år efter den arabiska våren, och om att gräva under Lukasjenkos diktatur.
– Det är kanske rätt okända namn för svenskar, men de är väldigt kända i sina länder och har på olika sätt drabbats av sina regimer. Det ska bli otroligt intressant att lyssna. Och förhoppningen är att vi ska kunna dra nytta av varandra ömsesidigt, och öka det internationella samarbetet i den grävande journalistiken.

Grävprogrammet har också en särskild inriktning mot valbevakning. Det blir både handfasta råd för en bra valbevakning och debatter.
– Vi kommer bland annat att ha en debatt om vem som egentligen sätter agendan – vi journalister eller partiernas mediestrateger, med bland andra TV4s Ulf Kristofferson och PR-strategen Paul Ronge. Vi har försökt få några aktiva spindoktorer att delta, men de ställer inte upp. De vill helt enkelt inte berätta om hur de jobbar under ett valår.

Fotnot: Anmälan till Gräv 14, som hålls i Umeå Folkets hus den 21-22 mars, stänger den 10 mars.
 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret