Gå direkt till textinnehållet

Färre vill bli radiojournalister

De dåliga framtidsutsikterna har gjort att allt färre journalistelever vill arbeta med radio

De dåliga framtidsutsikterna har gjort att allt färre journalistelever vill arbeta med radio.

I en klass på 32 studenter vid Mitthögskolan i Sundsvall valde förra terminen endast fyra radio som specialisering, skriver Radiotidningen.

Pelle Sundberg, praktiksamordnare på journalistlinjen, menar att Sveriges Radio håller på att tappa en hel generation unga radiojournalister eftersom SR är det enda företag som anställer reportrar.

Anders Gjöres är radiolärare vid JMK, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet. Ibland tycker han det känns tungt att undervisa i ett medium som det nästa är omöjligt att livnära sig på, framför allt som frilans.

– Många vill förkovra sig i detta medium. Men denna kärlek är inte besvarad på andra sidan. Den insikten har tyvärr många elever kommit fram till. De är medvetna om hur det ser ut på arbetsmarknaden, säger Anders Gjöres.

Vid journalistutbildningen i Göteborg har man hittills inte märkt av någon tveksamhet att inrikta sig på radiojournalistik.

– Det stora problemet är att det finns för få praktikplatser. Men det är något som vi delar med andra skolor. De som är sugna på radio harvar sig fram bland lokalradiostationerna tills de får fast anställning, säger Tomas Persson, radiolärare vid Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet, JMG.

pj@journalisten.se

Annons
Fler avsnitt
Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret