Fejknyheter dominerar Almedalen
Seminarierna som rör medier och journalistik under Almedalsveckan 2017 domineras av fejknyheter och misstro mot traditionella medier.
Som vanligt arrangerar många medieföretag och organisationer seminarier om journalistik och medier under politikerveckan i Almedalen i Visby. De senaste åren har medieseminarierna varit ganska trögrörliga och liknat tidigare års utbud. Seminarier om bildens betydelse i medierna, om självcensur, om digitalisering och om hoten mot yttrandefrihet har återkommit år efter år.
Men 2017 har det skett en häftig förändring. Av de 40-tal seminarier som anmälts när Journalisten går igenom katalogen handlar 16 på ett eller annat sätt om fejknyheter. Nio seminarier handlar om misstro mot medier.
Journalisten har valt ut några av de mest spännande medieseminarierna under Almedalsveckan första veckan i juli:
Söndag 2 juli
Vem kan man lita på? Påverkar fejknyheterna mediernas trovärdighet?
Åtta av tio svenskar menar att fejknyheter i hög utsträckning påverkar våra uppfattningar om grundläggande fakta när det gäller aktuella frågor och händelser. Hur ser ansvaret ut? Hur gör vi för att möta det?
Arrangör: TU – Medier i Sverige. Tid och plats: 16.00-17.00, Almedalens Hotell, Strandvägen 8.
Stoppa pressarna! Hur bidrar svenska medier till bättre kunskap om migrationen till Sverige?
Varje dag är det nyheter om flyktingmottagande och migration. Men hur är rapporteringen om migrationen till Sverige? Vilka röster hörs? Hur är kunskapsnivån om migration hos journalister? Och hur bra är svenska medier på migrationsjournalistik?
Arrangör: Migrationsverket Tid och plats: 14.00-15.00, Strandvägen, H512
Måndag 3 juli
Hur fungerar den analoga offentlighetsprincipen i det digitala Sverige?
Går offentlighetsprincipen att kombinera med en digital värld? Det senaste halvåret har projektet Undervaka granskat Sveriges alla kommuner. Vi diskuterar framtidens offentlighetsprincip med utgångspunkt i vårens kommungranskning.
Arrangör: Journalistförbundet, Undervaka Tid och plats: 10.00-10.45, Strandgatan 19
Public service och de falska nyheterna – hur står sig PS-bolagen i mediestormen?
Uttrycket ”fake news” används flitigt i dagens mediedebatt i en tid då internet erbjuder ökade möjligheter för alla att göra sin röst hörd. I detta klimat får public service också en släng av sleven och kritiseras gärna. Men hur ska våra licensfinansierade medier förhålla sig till fenomenet och hur viktigt är det att public service agerar?
Arrangör: Sveriges Radio Tid och plats: 11.00-12.00, Sveriges Radios scen
Överlever systemet för att reglera etiken i det nya medielandskapet?
Kommer pressens 100-åriga system för att reglera etiken att överleva i det nya medielandskapet? Är statsmakterna beredda att släppa den statliga etikprövningen av etermedierna till förmån för ett vidgat och stärkt självreglerande system?
Arrangör: Utgivarna Tid och plats: 14.30-15.30, Almedalens Hotell, Strandvägen 8
Tisdag 4 juli
Hur nyheter ger en felaktig bild av förorten
Hur skapar såväl traditionella som sociala medier en felaktig bild av våra förorter? Och hur påverkar detta livet för de ungdomar som bor där?
Arrangör: Fryshuset Tid och plats: 08.00-08.55, Wallers terrass, Wallersplats 2
Misstron mot medier – vad har medierna gjort fel?
Mediers trovärdighet ifrågasätts numera dagligen i sociala medier. Anklagelser om mörkande haglar i mejlkorgarna hos landets journalister. Vad i detta beror på mediers eget agerande? Och vad beror på en politisk situation, där vissa försöker plocka poäng på att göra medier till motståndare?
Arrangör: Journalistförbundet, Institutet för mediestudier
Tid och plats: 09.00-09.50, Strandgatan 19
Är betalväggarna frälsning eller död?
Nu låser i princip alla tidningar sitt innehåll för att tjäna digitala pengar. Men kommer den affären bära sig, eller blir lokalpressen bara mindre relevant? Är betalväggarna ett hot mot demokratin? Hur ser framtiden ut?
Arrangör: Almedalen Just Nu Tid och plats: 13.00-14.00, Cramérgatan, H320
Kality – Det fria ordet under attack
Över hela världen fängslas journalister i en aldrig tidigare skådad omfattning. Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Efter föreställning följer samtal.
Arrangör: Riksteatern Tid och plats: 14.00-15.15, samt 20.00-21.15, Länsteatern, Bredgatan 10
Onsdag 5 juli
Vad är sant och hur lever vi i postsanningens tid?
Hur lever vi i en tid där kunskap ifrågasätts och gränsen mellan fakta och åsikt blivit otydlig? Där inget är sant, eller vad som helst kan vara sant.
Arrangör: Uppsala universitet, UNT Tid och plats: 08.00-08.45, Campus Gotland, Cramérgatan 3
Källkritik eller klickmonster – överlever journalistiken?
Journalistiken är demokratins renhållningsarbetare via sina granskningar av maktstrukturer och en viktig faktakälla för den offentliga debatten. Men, vad händer i dag med källkritiken? Är journalistikens roll hotad och då indirekt demokratin?
Arrangör: Svensk Lokalmedia Tid och plats: 13.00-14.00, Almedalen Just Nu
Rör inte min källa! Hur ser vi till att den nya lagen om meddelarskydd får genomslag i praktiken?
Den 1 juli 2017 träder en ny lag i kraft som ger privatanställda inom offentligt finansierad vård, skola och omsorg meddelarskydd. Anställda får nu ett utökat skydd om de vill lämna uppgifter till medier och journalister får större möjligheter att skydda källor. Men vet arbetsgivarna vad som gäller?
Arrangör: Journalistförbundet Tid och plats: 15.30-16.30, Strandgatan 19
Kvinnor hotas bort från debatten
En ny studie visar på problemet med hot mot kvinnliga medarbetare i mediehusen. Finns det en risk att kvinnors perspektiv försvinner ur debatten? Och vad skulle det i så fall innebära? Nu behövs resurser för att se över hot och trakasserier mot medier och skyddsstrategier för journalister.
Arrangör: TU – Medier i Sverige Tid och plats: 16.00-17.00, Almedalens Hotell, Strandvägen 8
Torsdag 6 juli
Hur speglas pensionärer i medier och reklam?
Äldre människor är inte särskilt intressanta för medier. Vare sig i nyhetsrapportering eller i reklamfilmer. Den gängse bilden är att människor över 65 inte är vare sig särskilt nyfikna på omvärlden, eller är benägna att ändra sina konsumtionsmönster. Hur ser mediecheferna på detta?
Arrangör: News55 Tid och plats: 10.00-11.30, Strandvägen, H526B
Hatad och hotad – vardag för journalister
Hur är vardagen som hatad journalist i Sverige? Tidigare i vår publicerade tidningen Journalisten boken Hatad av Lilian Sjölund där hon beskriver detta. Boken blev mycket uppmärksammad. Vi samtalar om läget i dag och vad som kan göras för att förbättra det.
Arrangör: Tidningen Journalisten Tid och plats: 12.30-13.45, Strandgatan 19
Fredag 7 juli
När medierna fokuserar på elände och polariserar debatten, hur kan journalistiken bli mer konstruktiv?
Medierna har en tendens att fokusera på konflikter, därför provar allt fler nyhetsmedier nya sätt att bedriva journalistik. Ett annat synsätt håller på att växa fram. Ofta under rubriken konstruktiv journalistik. Finns det risk för att detta förhållningssätt förskönar verkligheten?
Arrangör: Sveriges Radio Tid och plats: 11.00-12.00, Sveriges Radios scen
Politisering och polarisering i ett yrvaket informationssamhälle
Vilken roll spelar traditionella och sociala medier för ett opinionsklimat där en allt yvigare informationsmängd ska värderas, bearbetas och delas inom allt snävare tidsramar? SOM-undersökningarna visar hur alarmism och polarisering påverkar aktuella frågor som migrationspolitik och medieförtroende.
Arrangör: Göteborgs Universitet Tid och plats: 13.30-14.30, Västsvenska Arenan vid Kruttornet