Gå direkt till textinnehållet

Femtio inlasade på radion

Ett femtiotal vikarier vid Sveriges Radio fick vid årsskiftet fast jobb. Då trädde en ny regel i LAS i kraft.

Ett femtiotal vikarier vid Sveriges Radio fick vid årsskiftet fast jobb. p(ingress). Då trädde en ny regel i LAS i kraft.

– Att lagen skulle ändras blev bekant för de flesta för ett år sedan, i praktiken har många anställts redan under hösten, säger Lasse Andersson, ordförande i SRs journalistklubb. Framsynta kanalchefer har vidtagit mått och steg för att hantera lagändringen.

Syftet med den nya bestämmelsen i LAS, Lagen om anställningsskydd, är att den ska öka möjligheterna för vikarier att få fasta jobb. Den innebär att den som i dag är vikarie och under den senaste femårsperioden haft en sammanlagd anställningstid på tre år som vikarie på samma företag blir fast anställd.

Annons Annons

Även vikariat på olika företag, men inom samma koncern, räknas. Förutsättningen är dock att vikariaten har följt varandra utan uppehåll.

Den nya regeln gäller bara vikariat, den som haft en annan anställningsform, som projekt, omfattas inte.

På Sveriges Television har knappt tjugo journalistvikarier fått fast jobb. Men personalchefen Kickan Söderberg Falck tror att bara runt fem av dem har fått det på grund av den nya LAS-bestämmelsen.

– De övriga har fått det av andra orsaker. När lagen blev känd minns jag att vi tänkte att det nog kommer att bli jättemånga, men det har faktiskt blivit färre än vad vi trodde.

Inom pressen verkar den nya regeln ha tillämpats utan större problem. Undantaget är Norrländska Socialdemokraten där företaget och klubben är oense om hur lång tid en fotograf har vikarierat.

– Arbetsgivaren hävdar att han bara vikarierat i 2,5 år under de senaste fem åren medan vi kommer upp i 1 100 dagar, säger Karin Sjöberg, ordförande i journalistklubben.

TU, Tidningsutgivarna, är inte glada åt den nya bestämmelsen i LAS och har till sina medlemsföretag hävdat att regeln inte gäller inom TU-området. Journalistförbundet håller inte med och är berett att pröva frågan i Arbetsdomstolen om så skulle bli aktuellt.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler