FiB/Kulturfronts nätutgåva kapades
Folket i Bild/Kulturfronts nätutgåva kapades förra veckan av tidskriftens egen webbmaster. På den piratkopia som nu finns på en server i USA försvarar Kenneth Rasmusson sitt tilltag med att han har “befriat” tidningen och “frisläppt” den till läsarna.
Folket i Bild/Kulturfronts nätutgåva kapades förra veckan av tidskriftens egen webbmaster. På den piratkopia som nu finns på en server i USA försvarar Kenneth Rasmusson sitt tilltag med att han har “befriat” tidningen och “frisläppt” den till läsarna.
FiBs styrelse har naturligtvis en helt annan uppfattning och menar att Kenneth Rasmusson utan tillstånd använt sig av namnet FiB/Kulturfront, som ägs av föreningen FiB/Kulturfront.
– Rasmusson har också brutit mot upphovsrätten eftersom han har tagit material från våra medarbetare, som enbart har gett tillstånd till att deras artiklar publiceras på FiBs nättidning, inget annat. Det finns anledning för Journalistförbundet att titta närmare på detta fall, säger föreningen FiB/Kulturfronts vice ordförande Tom Carlson.
Han menar vidare att upphovsrätten är en viktig del av yttrande- och tryckfriheten.
– En förutsättning för att kunna föra ett civiliserat samtal i samhället är att folk kan försörja sig på sina texter.
Kenneth Rasmusson menar att han inte har kidnappat tidningen i egen vinning utan enbart gett FiB åter till läsarna.
– Jag står fast vid vad jag gjort och kommer att ta alla konsekvenser, för jag vet att jag har moraliskt rätt, säger Kenneth Rasmusson.
Anledningen till att FiB/Kulturfront under fem dagar förra veckan stängde sin hemsida var att Stig Fredriksson, chef för Aktuellt hade ringt till tidningen och påpekat att ljudfiler som lagts ut på nättidningen var hämtade från ett Aktuelltinslag som nyhetsprogrammet hade upphovsrätt till. Ljudklippen var en intervju med amerikanen Gregg Bemis och hans planerade dykningar vid Estonia.
– Ljudklippen hade lagts ut utan att ansvarige utgivare hade informerats. Ordförande Gun Kessle uppmanade Rasmusson att ta bort ljudfilerna. Men han vägrade. Eftersom vi inte hade det tekniska kunnandet att ändra detaljer på sajten beslutade vi att stänga den, säger Tom Carlsson.
Kenneth Rasmusson tycker att FiB har agerat fegt och lagt sig platt för ett lamt censurhot från Aktuellt.
– Det är viktigt att veta varför Aktuellt hotade. Statstelevisionen undertrycker och underlåter att göra en professionell och rättvis bevakning av Estonia, säger Kenneth Rasmusson.
Piratutgåvan låg under några dagar på en server i Sverige, men efter det att FiB tagit kontakt med Internetföretaget och påpekat att de hade rätt till namnet FiB/Kulturfront stängdes sajten. Kenneth Rasmusson flyttade då över piratkopian till en server i USA.
– Det är så man gör för att skydda yttrandefriheten. Extremt förtryck av det fria ordet kräver extrema åtgärder för fortsatt frihet, säger Kenneth Rasmusson.
Han menar att han har en moralisk skyldighet mot läsarna och Estoniaoffrens anhöriga att fortsätta att bevaka turerna runt Estonia, som han nu kommer att göra på den amerikanska sajten.
På söndagen öppnades åter FiBs nätutgåva, utan ljudfiler.
Kenneth Rasmusson har tillsvidare avpolleterats som webbmaster för tidningen, själv kallar han det en “elektronisk lockout”.