Gå direkt till textinnehållet

Slutar efter 22 år som vikarie på Ekot

Nils Östergren började vikariera på Ekoredaktionen på Sveriges Radio 1991. I fredags avslutade han sin sista vikariatvända och har bestämt sig för att inte komma tillbaka. Han har aldrig haft en fast anställning på SR. ”Jag vill sluta när jobbet fortfarande är roligt”, säger han.

Hans första nyhetssändning var som 26-åring på Radio Stockholm 1980, och han har varit på TTs radioredaktion, Radio Sörmland och hoppat in på Radio Uppland. Han var med och startade TV4s radioredaktion, och har vikarierat på Ekot i omgångar sedan 1991.

– Jag kanske är Sveriges Radios mest utlasade medarbetare, säger Nils Östergren.

I fredags gjorde han sin sista Eko-sändning. Han har inte någon gång på de 22 år han jobbat till och från för Ekot haft en fast anställning på företaget.

– Det enda fasta jobb jag haft som journalist var när jag var på TT på 1980-talet. Jag sa upp mig från det när jag inte fick tjänstledigt för en projektanställning på Sveriges Radio.

Han var nära att bli inlasad på SR vid ett tillfälle.

– De erbjöd mig ett vikariat på nio månader och hade jag tagit det hade jag hamnat på förturslistan. Men jag hade just fått mitt första barn, och när jag frågade om jag kunde vara föräldraledig någonting under vikarietiden sa de nej. Så då gick jag till TV4 i stället.

– Efter det har jag försökt igen att bli inlasad på Ekot, men alltid fått svaret att de inte tar in någon på förturslistan. Vid ett tillfälle, när jag var 45 år, lasade de in en yngre kille som studioreporter, och då frågade jag om listan alltså var öppen igen. Nej, han som lasades in var ”så duktig” och hade dessutom ”rätt ålder”.

– Det stämmer. Han är suverän. Men genom åren har jag också sett en del anställas som jag är minst lika kvalificerad som. 

Han har hela tiden haft frilansverksamhet vid sidan av, och han säger själv att han trivs med det och har inte legat på hela tiden för att få en fast anställning, även om han har gjort några försök.

– Det är inte synd om mig. Det har funnits många fördelar med att vara vikarie, särskilt inhoppare. Man är alltid uppskattad när man kommer in, man löser ju ett problem. Och så slipper man sammanträden och att dras in i kotterier. Som frilans har jag heller aldrig behövt stressa till en dagishämtning eller lämning. Jag har verkligen älskat att jobba på Ekot, det är det roligaste jobb jag har haft så det känns vemodigt att inte komma tillbaka.

Men nu har du fått nog – varför då?
– Jag kan inte hålla på så här längre. Jag har med en dåres envishet återkommit till Ekot. Men jag är 59 år nu och jag har haft en genomsnittligt låg inkomst så jag kommer att frilansa över pensionsåldern. För att kunna jobba på ärevördiga Ekot har jag varit tvungen att begränsa min frilansverksamhet så att det inte blir någon misstanke om partiskhet. Jag har jobbat mycket med arbetsmiljöfrågor och har bara tillåtit mig ta uppdrag från partsneutrala uppdragsgivare, som till exempel Prevent som är samägt av parterna. Nu när jag slutar på Ekot kan jag vidga den verksamheten eftersom det finns fler jag kan ta uppdrag av.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret