Gå direkt till textinnehållet

Finska medier anmäler YLEs textnyheter till EU

Finska Medieförbundet har anmält public service-bolaget YLEs publiceringar av textnyheter till EU-kommissionen.

Finlands motsvarighet till Tidningsutgivarna, Medialiitto (Medieförbundet), anser att textnyheterna i public service har för svag koppling till de publiceringar via ljud respektive rörlig bild, som krävs enligt bindande EU-bestämmelser.

Medialiitto gjorde även en anmälan 2017, och den ledde till att den finska staten ändrade lagen som reglerar public service, så att mängden textbaserade nyheter minskade.

Efter ändringen publicerar Yle årligen 70 000 artiklar – och enligt Medialiitto har de flesta av dessa en för svag koppling till ljud- och bildpubliceringar

Annons Annons

”Yles stora mängd textnyheter på nätet försvagar de oberoende mediernas ställning och livskraft och kan i slutändan leda till allvarliga konsekvenser för mediemångfalden”, skriver Medialiitto i ett pressmeddelande.

Svenska TU anser att motsvarande problem finns i Sverige med SVTs textbaserade nyheter. ”I vårt remissvar efterfrågar vi en reglering av textanvändning i de svenska public serviceföretagens digitala verksamheter. Fortsatt otydlighet riskerar annars att innebära att Sverige fortsätter att trotsa EU:s statsstödsregler om att inte påverka konkurrensen på oproportionerligt sätt, så som vi menar att SVT:s webbtidning gör i dag”, kommenterar TU.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos