Fler berättar om tystnadskultur
Flera journalister på SVT Nyheter uppger att de inte vågar rikta kritik internt av rädsla för repressalier.
Vittnesmål om dålig psykosocial arbetsmiljö på SVT Nyheter har fortsatt att strömma in till Journalistens redaktion efter granskningen i förra numret.
Några personer som har varit sjukskrivna på grund av bland annat stress uppger att de känt en stark press från arbetsgivaren.
– Jag valde självmant att lämna, eftersom jag kände att snaran drogs åt kring min hals. Jag fick veta av min chef att min sjukskrivning ”inte direkt var bra för mig” och jag skulle placeras på en avdelning dit jag inte ville. Min känsla var att seniora medarbetare som vågade säga emot gjorde sig omöjliga, säger en journalist som arbetat i ett tiotal år på SVT Nyheter.
Hanna Nyberg, ordförande i journalistklubben, säger att klubben tar uppgifterna på allvar.
– Som arbetsgivare har man en skyldighet att anpassa arbetet och förebygga ohälsa. Har man gjort det här? Det vet jag inte, men SVT ska vara noga med att ordna rehab-planer när folk återvänder från sjukskrivning, och långtidssjukskrivningarna har gått ner på SVT, säger hon.
Berättelserna rör framför allt problem med ledarskapet och ett fåtal journalister upplever att de har drabbats av repressalier när de har kommit med intern kritik. Risken för att utsättas för repressalier är också orsaken till att de vill vara anonyma, och därför går deras uppgifter inte att återge.
– Det låter verkligen fruktansvärt, men det är jättesvårt för mig att kommentera eftersom jag inte vet mer. Det enda jag kan göra är att uppmana dessa personer att kontakta klubben. Vi har tystnadsplikt, säger Hanna Nyberg.
– En av de saker vi i klubben kommer att prioritera är ledarskapsfrågorna. Vi får höra från medlemmar att när de vänder sig till sin chef och påtalar ett problem kan de få höra: ”Ja, men det där är inte mitt mandat” eller: ”Fokusera på ditt jobb, ta inte så stort ansvar”. Man tar inte vara på det engagemang som finns hos medarbetare som påtalar ett problem. Där menar vi att det handlar om en ledarskapskultur som behöver förändras.
JOHANNES NESSER
KLAS GRANSTRÖM