Fler kvinnliga litteraturkritiker
Hälften av litteraturkritiken är i dag skriven av kvinnor. Medelåldern på kritikerkåren är högre än på 50-talet. Det visar en doktorsavhandling av Lina Samuelsson vid Karlstads universitet.
Lina Samuelsson har granskat litteraturkritiken i svenska tidningar åren 1906, 1956 och 2006. Hon har jämfört kritikerna som yrkesgrupp och analyserat recensionerna.
– Den stora skillnaden är att fler kvinnor börjat recensera skönlitteratur. År 1956 var ungefär 15 procent av kritikerna män. År 2006 är det jämt mellan könen, säger Lina Samuelsson.
Hon påpekar att det i dag pågår en diskussion att recensenterna är för unga, underförstått att de är okunniga och inte lika välutbildade. Men enligt Lina Samuelssons granskning har snarare medelåldern ökat och är högst 2006.
– Det kan bero på att det är svårt att få uppdrag som recensent. Du måste meritera dig som författare, disputera eller gjort dig ett namn som skribent.
Lina Samuelsson har också försökt ta reda på vilka det är som skriver litteraturkritik, om det är författare, journalister eller akademiker, och om det skett någon förändring under hundra år.
– Det visade sig att det inte är något större skillnad mellan år 1906, 1956 och 2006.
När det gäller recensionernas innehåll syns olika trender för de olika åren.
– 1906 var det stort fokus på innehållet och bokens svenskhet i en tid då nationalism var viktig. Kritiken var ofta hård, antingen var boken bra eller dålig. 1956 lades krutet på att tolka boken. I efterkrigstiden var det viktigt med existentiella frågor som berörde. 2006 handlade det mer om kritikern själv och hans eller hennes upplevelse av innehållet. Kritikern sätter sig medvetet själv i centrum i en position som inte är neutral.