FLT går ut hårt i upphovsrättsfrågan ”Osmakligt kontraktsförslag”
Nu sätter FLT press på sina frilansar: överlåt samtliga kommersiella rättigheter till FLT eller sluta jobba åt oss. En del har redan skrivit på av rädsla för att annars förlora sina uppdrag. Samtidigt höjs röster för att SJF ska gå in centralt och begära förhandling.
Nu sätter FLT press på sina frilansar: överlåt samtliga kommersiella rättigheter till FLT eller sluta jobba åt oss.
En del har redan skrivit på av rädsla för att annars förlora sina uppdrag. Samtidigt höjs röster för att SJF ska gå in centralt och begära förhandling.
I ett brev från VD Christer Fälldin till alla frilansar uppmanas de att skriva under en överenskommelse rörande överlåtelse av publiceringsrätt. Däri ingår att FLT och dess kunder har rätt att lägga upp materialet i databaser, publicera det i elektronisk form eller ”på annat sätt, förfoga över materialet för produktion”. Vidare förbjuds frilansar att sälja materialet till andra arbetsgivare efter att det sålts till FLT. Frilansar har haft till årsskiftet på sig att teckna avtalet. De som inte gjort det tänker FLT inte längre samarbeta med, inte heller betala något mer för att få tillgång till upphovsrätten.
– Just nu befinner vi oss i en övergångsperiod, men inom ett par månader måste alla som jobbar åt oss ha skrivit under, bekräftar VD Christer Fälldin.
Han ser inget konstigt i att FLT inte vill betala för upphovsrätten, eller skilja på engångspublicering på webb och databaser som kan generera inkomster i ett längre perspektiv.
– Våra uppdragsgivare kräver av oss att kunna förfoga över materialet på detta vis. Annars är det i förlängningen inte intressant för dem att göra affärer med oss. Om du säljer en text i dag till ett medieföretag får du också räkna med att den hamnar i ett arkiv.
Arne König, frilans och medlem i Journalistförbundets styrelse, tänker ta upp frågan om kontrakten i förbundsstyrelsen i veckan.
– Jag tycker att vi på något sätt måste agera för att stoppa den här utvecklingen. Det här kontraktsförslaget är mycket osmakligt.
Bengt Eriksson i Frilans riks styrelse menar att det är dags för SJF att agera centralt.
– Facket måste markera hårt att den här utvecklingen inte tolereras. Ett avtal med individuella upphovskontrakt som även godkänns av facket vore en lösning. Vill man ha något måste man vara beredd att betala för det.
SJF har uppmanat klubbordförande på en del lokaltidningar att inte skriva på något kontrakt förrän förbundet uttalat sig i frågan.