Gå direkt till textinnehållet

FLTs personal populärare än byrån

Hälften av dem som blev uppsagda när Nyhetsbyrån FLT lades ner har redan fått nya jobb.– Det känns väldigt skönt att vi har så högt marknadsvärde. Det är ju det vi presterat som gör oss attraktiva på arbetsmarknaden, säger klubbordförande Ullacarin Sundin.

Hälften av dem som blev uppsagda när Nyhetsbyrån FLT lades ner har redan fått nya jobb.

– Det känns väldigt skönt att vi har så högt marknadsvärde. Det är ju det vi presterat som gör oss attraktiva på arbetsmarknaden, säger klubbordförande Ullacarin Sundin.

När den sista nyheten kablades ut från FLT i fredags klockan 15.30, hade hälften av de 43 som sades upp redan fått nya jobb.

Enligt Christer Fälldin, VD och chefredaktör för den nedlagda byrån, är det så många som bett att få sin uppsägningslön omvandlad till avgångsvederlag.

– Det måste betyda att hälften redan har nya jobb, säger han.

Avvecklingsavtalet ger nämligen rätt att förvandla en stor del av uppsägningslönen till avgångsvederlag om man får ett nytt jobb under uppsägningstiden. Då behåller man 75 procent av lönen plus 10 000 kronor för den tid som är kvar.

Räknat på den fast anställda redaktion som fanns i somras när kalabaliken kring FLT bröt ut, så har två tredjedelar fått nya jobb.

Många har gått till chefsjobb. Klubbordförande Ullacarin Sundin räknar upp två nyhetschefer, redaktionssekreterare, webbredaktörer och reportrar på tidningar som Finanstidningen, Fri köpenskap, Dagens Medicin, Stockholm News, Göteborgs-Posten, Land och Aftonbladet.

Flest har Pressens Mediaservice, PM, tagit, byrån som tar över en stor del av FLTs kunder och som började producera kultur- och nöjesmaterial dagen efter FLTs nedläggning. Dit har sex FLT-medarbetare gått, medan konkurrenten Avisa har plockat två.

Enligt VD Tomas Waktel på PM har 21 av cirka 60 FLT-tidningar tecknat avtal för kultur/nöje och feature. Förhandlingar pågår med ytterligare 20. Han uppskattar att PM har 30-35 kunder när månaden är slut och även feature börjar levereras från PM.

Konsulten Ove Rytter är projektledare för Bonniers försök att sälja feature ur sina specialtidningar till FLT-tidningarna. Han har inga klara kontrakt utan ringer just nu runt för att höra hur intresserade tidningarna är.

Men det är långt ifrån bara featuresatsningar som lockar FLTs före detta anställda.

– I Göteborg har våra två medarbetare fått fasta jobb på Göteborgs-Posten. Då ska man komma ihåg att arbetsmarknaden är väldigt svår i Göteborg, säger Ullacarin Sundin.

Själv fortsätter hon att fungera som klubbordförande för de medlemmar som behöver henne, fram till att klubben läggs ner vid årsskiftet.

Lika länge ska Christer Fälldin arbeta med nedläggningen av företaget.

– Men jag tror inte jag blir kvar så länge. Allt har gått så bra så jag är nog härifrån före årsskiftet, säger han.

Riktigt slutjobbat är det inte på FLTs redaktion. En del av feature finns kvar månaden ut och de anställda som tar över spel- och servicematerialet i egen regi sitter kvar till årsskiftet.

Christer Fälldin kom till FLT från Svenska Dagbladet 1994. Nu startar han ett eget konsultbolag i mediebranschen.

Ullacarin Sundin har några anställningsintervjuer framför sig. Hon har också tänkt förverkliga en längre resa.

– Jag vet att det är några som funderar på att utbilda sig, resa eller frilansa. Vi får väl hoppas att de goda konjunkturerna håller i sig några månader till, säger hon.

FLTs sista nyhet handlade just om nedläggningen av nyhetsbyrån. Den nådde abonnenterna klockan 15.30 i fredags.

Sen blev det gravöl för 110 anställda, före detta anställda och frilansar knutna till nyhetsbyrån. Efter en halvtimme hämtades hela gänget av ett tradjazzband och tågade med jazztut i täten från redaktionen till Nalen.

Där blev gravölet en uppsluppen avslutningsfest. En bättre final är svårt att tänka sig, tycker Ullacarin Sundin.

– Det har varit väldigt fin sammanhållning och en väldigt bra arbetsplats. Vi har haft ganska korta avstånd i de hierarkiska beslutsvägarna och väldigt lite skitsnack, säger hon.

borge.nilsson@textra.se

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler