Flydde från jihadister – nekas fristad i Sverige
Ifjol flydde den jemenitiska journalisten Hind Aleryani och hennes dotter till Sverige efter att jihadister och salafister hotat henne för hennes artiklar. Migrationsverket har nu avslagit hennes ansökan om permanent uppehållstillstånd.
Journalisten och opinionsbildaren Hind Aleryani är en av de mest kända journalisterna i Jemen. Förutom jemenitiska medier är hon också medarbetare på Radio Monte Carlo, webbredaktionen för franska kanalen TV5 och den ansedda Middle East Eye.
När den kortvariga arabiska våren nådde Jemen hyste Aleryani många förhoppningar om mänskliga rättigheter men de grusades liksom för miljontals andra i den arabiska världen.
I mars 2015 blev tillvaron i Jemen en mardröm för befolkningen: I medieskugga startade ett av de blodigaste krigen i modern tid och våldsbejakande jihadister och salafister blev mycket starka i landet som blivit en spelbricka för Saudiarabien och Iran.
– Jag försökte stanna kvar i mitt land så länge det gick, säger Hind Aleryani. Men så småningom blev det omöjligt eftersom jag och min dotter dödshotades öppet vid flera tillfällen.
Aleryanis ”brott”? Med hjälp av journalistiken verkade hon för samma arvsrätt för män och kvinnor; hon ville eliminera hedersförtryck och stoppa våld mot barn.
– Jag skrev en gång en krönika om en religiös ledare som misshandlade sin åttaåriga dotter till döds eftersom han ansåg att dottern hade klätt sig fel. I min krönika krävde jag att han skulle fängslas, men han gick fri. Samhället var inte på min sida. Jag blev hotad i stället, suckar Aleryani.
– Jag har också kämpat för fred. Mina kampanjer har väckt starka reaktioner hos mörka och intoleranta krafter. Jag kan inte återvända till Jemen, säger Aleryani som är mycket på besviken på Migrationsverket.
– Jag har försökt lämna tv-filmklipp till Migrationsverket, ja filmklipp där jag svartmålats i hotfulla termer men Migrationsverket vägrar ta del av det. Tv-kanalerna som svartmålar mig tillhör huthirebellerna. Efter tv-filmerna har jag och min dotter fått dödshot, men Migrationsverket bryr sig inte, säger Aleryani som inte kan dölja sin förtvivlan.
Hon säger också:
– Migrationsverket tar inte min situation på allvar. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har ingenstans att åka. Jag och min dotter är i stort behov av trygghet. Min mor och min syster har redan beviljats tillstånd i Sverige. Varför får inte jag och min dotter förenas med dem? Bara för att jag har fått Schengen-visum en gång till Tjeckien vägrar Migrationsverket mig att stanna. Alla ser vad som händer i mitt hemland.
– Sverige talar ofta om mänskliga rättigheter men i praktiken gäller det inte. Mitt liv är en misär. Man ser mig bara som ett ärendenummer, man bryr sig inte om min dotters situation. Detta hade jag inte väntat mig av Sverige. Och nu ska Sverige ordna en fredskonferens om Jemen. Jag ingår i en FN-kommitté för jemenitiska kvinnors deltagande i fredsprocessen men Sverige vill utvisa mig. Det känns konstigt, säger Hind Aleryani.
En av dem som följt Hind Aleryanis svåra situation i Sverige är Erik Ohlsson, Mellanösternkorrespondent på Dagens Nyheter.
– Den pågående konflikten har skärpt motsättningarna. Salafistiska grupper som tidigare var fredliga har blivit alltmer hätska och intoleranta, och det drabbar personer som Hind. Även om det nu görs försök att få i gång fredsprocessen finns det inga tecken på någon försoning. Läget är svårt, säger Erik Ohlsson.
Kan Hind Aleryani återvända till Jemen?
– Hon har dödshot hängande över sig, och hon har flera kollegor som kidnappats. Hoten kommer från flera håll: salafister, huthier och miliser som stöds av Förenade Arabemiraten, svarar Erik Ohlsson.
Även Journalistförbundet har tagit del av den utvisningshotade Aleryanis situation.
– Jag tror att många svenska journalister som utsatts för hot kan relatera till det som hänt Hind. Det är när barnen drabbas som det bränner till och verkligen blir på liv och död. Samtidigt är Hinds situation på många sätt extrem och svår att föreställa sig, säger Tove Carlén, jurist och internationell sekreterare på Journalistförbundet.
– Det är viktigt att Sverige visar i praktiken att vi är ett land som står upp för pressfrihet och mänskliga rättigheter. Om inte Sverige skyddar journalister och deras familjer när de tvingas på flykt för att de har använt sin yttrandefrihet blir det svårt för Sverige att på ett trovärdigt sätt kräva att andra länder ska skydda journalister som hotas.
– Bara sedan i våras har sju personer som arbetat med medier dödats i Jemen, det visar siffror från Internationella Journalistfederationen. Det är en otroligt hög siffra och det innebär att Jemen står för nästan tio procent av alla dödade inom mediebranschen i världen hittills i år, avslutar Tove Carlén.
Migrationsverket har inte svarat på frågor om Hind Aleryani.
KURDO BAKSI
Migrationsverket vill i en kommentar via myndighetens presstjänst på onsdagen understryka att Hind Aleryani enligt verkets beslut ska överföras till Tjeckien, i enlighet med den så kallade Dublinförordningen.
Enligt myndighetens statistik över avgjorda asylärenden 2017 beviljades 187 av 257 jemenitiska medborgare svenskt medborgarskap. 47 asylärenden avslogs med hänvisning till Dublinförordningen.
Fotnot: Hind Aleryanais efternamn har uppdaterats med den korrekta stavningen av hennes namn.