Gå direkt till textinnehållet

Folkbladet läggs ned om två månader

Så sent som i februari skulle NTM satsa på Folkbladet och tidningen har sökt mediestöd för nästa år. Men i morse informerades personalen om att tidningen ska läggas ned vid årsskiftet. ”Skittråkigt”, säger Roland Klinga, vice ordförande i journalistsektionen.

Totalt jobbar nio personer på Folkbladet i Norrköping. NTM hoppas kunna genomföra förändringen utan att behöva lägga varsel.

”Folkbladets medarbetare är anställda av NTM Media som driver både Folkbladet och NT. Vi kommer att se över vilka roller som finns och vår förhoppning är att kunna genomföra den här förändringen utan att behöva varsla på varken NT eller Folkbladet”, säger Nils Olausson, affärsområdeschef med ansvar för NTMs redaktionella verksamhet, till Folkbladet.

I februari i år separerades Folkbladet från NT för att Folkbladet skulle nå kraven på egenproducerat material och kunna få mediestöd. Då skulle tidningen satsa och anställa en ny sajtchef.

Annons Annons

”Vi har gått jättelänge och väntat på hur mediestödet ska slå, så det har varit en oro på redaktionen. Nu blir det istället en satsning på tidningen, det är verkligen kul”, sade Folkbladets chefredaktör Malin Perk till Journalisten den 12 februari.

Men trots att tidningen har fått 4,8 miljoner kronor i mediestöd i år, och sökt för nästa år, anser ägarna nu att det inte längre finns ekonomiska förutsättningar att driva den vidare. Bland annat för att tidningen fortsätter tappa prenumeranter.

– Tidningen skulle ha fyllt 120 år nästa år. Det är skittråkigt, men vi har anat att något var på gång, säger Roland Klinga, vice ordförande i journalistsektionen på Folkbladet, till Journalisten.

– Folkbladet har varit nyttig för konkurrensen i Norrköping. Det är tragiskt att vi får färre och färre andratidningar i landet. Vi hoppas förstås att inga ska behöva sluta. Det som är positivt i sammanhanget är att arbetsgivaren verkar vilja försöka lösa detta utan uppsägningar, säger Ulf Stråhle, som sitter i styrelsen för NTMs journalistklubb.

Folkbladets journalister är anställda i NTM Media och ingår i samma Las-krets som journalisterna på Norrköpings Tidningar och NTMs redigeringsnav. Skulle NTM besluta om nedläggning av Folkbladet med uppsägningar som följd är det alltså inte säkert att det är medarbetare på Folkbladet som får sluta i första hand. Många av dem har jobbat i över 20 år på tidningen.

De fackliga förhandlingarna om förslaget inleds nästa vecka.

Tidningen grundades 1905 och skulle ha firat 120-årsjubileum nästa år.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt