Gå direkt till textinnehållet

Folke Rydén om Borg-filmen Carlsson undvek pålästa reportrar

— Det blir allt vanligare att politiker låter sig intervjuas enbart när de kan kontrollera omständigheterna. Ingvar Carlssons agerande i samband med uppgifterna om Björn Borg och Turistrådet är ett exempel på det. Det hävdar Folke Rydén som producerade SVT-filmen om Björn Borg.

— Det blir allt vanligare att politiker låter sig intervjuas enbart när de kan kontrollera omständigheterna. Ingvar Carlssons agerande i samband med uppgifterna om Björn Borg och Turistrådet är ett exempel på det.

Det hävdar Folke Rydén som producerade SVT-filmen om Björn Borg.

I filmen antyds att förre statsministern Ingvar Carlsson kände till utbetalningar från Turistrådet till Björn Borg via ett utländskt bolag. Syftet var att hjälpa Borg att undkomma skatt.

Annons Annons

I filmen medverkade inte Ingvar Carlsson. Han hade avböjt att låta sig intervjuas.

Men samma dag som filmen sändes framträdde Ingvar Carlsson i flera nyhetsprogram och förnekade att han känt till utbetalningarna till Björn Borg.

Förre s-politikern Lars Engqvist skrev då en debattartikel i DN där han påstod att Folke Rydén hade spelat med dolda kort. Enligt Lars Engqvist hade Rydéns filmteam inte informerat Ingvar Carlsson om att intervjun skulle handla om pengar från Turistrådet.

Istället hade Carlsson fått veta att han enbart skulle prata om Borg i allmänna ordalag, något han alltså tackade nej till.

—Fel, svarar Folke Rydén. Vi hade skickat ett fax till Ingvar Carlsson och uttryckligen bett honom kommentera bakgrunden till Björn Borgs roll som turistambassadör.

—Dessutom påstår vi i faxet att Ingvar Carlsson var instrumental när det gällde att få Borg till turistambassadör.

Folke Rydén menar att det inträffade visar hur makthavare spelar ut medier mot varandra.

—Inför filmen om Björn Borg hade vi gjort en mycket omfattande research, det var Ingvar Carlsson medveten om. Det var huvudskälet till att han inte ville vara med.

Några timmar innan Borg-filmen sändes fick en reporter från Rapport titta på den del av filmen som handlar om Turistrådet.

När Ingvar Carlsson kontaktades av Rapport ställde han upp. Carlsson framförde sedan sin dementi i bland annat Nyheterna i TV4 och Ekot.

—Ingvar Carlsson visste att de nyhetsreportrar som skulle komma rusande med kort varsel var betydligt sämre insatta i ämnet än vad vi var. Ingen fick chansen att ställa frågor till Carlsson utifrån de kunskaper vi hade. Det här är helt klart ett sätt att styra journalister, menar Folke Rydén.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler