Gå direkt till textinnehållet

Folkhälsomyndigheten JO-anmäld av TV4-reporter

JO har inlett ett ärende efter att TV4s Ulla Danné anmält Folkhälsomyndigheten för ”systematiserade brott mot Tryckfrihetsförordningen”. UPPDATERAD

TV4 Nyheternas reporter Ulla Danné skickade den 3 mars en anmälan till Justitieombudsmannen där hon riktar skarp kritik mot vad hon kallar Folkhälsomyndighetens ”hårt styrda mediestrategi”.

– Min upplevelse är att ju längre pandemin pågått, desto svårare har det varit att få ut handlingar. Man tycker att Folkhälsomyndigheten i stället borde fått rutin på att hantera medias förfrågningar. Det får mig att undra om det finns en strategi som går ut på att göra det svårt för journalister att få ut handlingar. Jag har två granskningar som jag inte har kunnat slutföra, för jag får inte ut handlingar och de tar inte de sekretessbeslut jag behöver för att överklaga, säger Ulla Danné.

Samtal med kollegor på TV4 visade att hon inte var ensam om att inte få ut handlingar eller nekas intervjuer med tjänstemän på myndigheten, berättar hon.

Annons Annons

– Eller att de vill ta betalt för sekretessgranskning. Det är för många olika exempel. Kan det här bara vara misstag, eller försöker man påverka så att färre granskningar görs?

Det är en hård anklagelse. Skulle det inte kunna handla om ett högt tryck på myndigheten?
– Absolut. Men jag upplevde att det var lättare att få ut handlingar från början, när de var en mindre pressavdelning. Jag vet att de tagit in en massa konsulter, vad är det för idé man har? Påverkar den strategi man har för att få ut sitt budskap hur man lämnar ut handlingar?

– Oavsett vad det handlar om blir konsekvensen att man inte kan göra relevanta granskningar av Folkhälsomyndigheten, det tycker jag är jätteallvarligt under en pandemi, med tanke på hur myndighetens arbete påverkat både människors livsvillkor och politiken.

JO har öppnat ett ärende i fallet och begärt att Folkhälsomyndigheten ska yttra sig senast den 6 juli.

– Jag är glad att JO förstår allvaret i det här. Den högre frågan är faktiskt: hur påverkar Fokhälsomyndighetens agerande transparensen, demokratin och de journalistiska villkoren? Pandemin har hållit på i ett år nu, det här håller på att normaliseras.

Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson skriver i ett mejl till Journalisten att myndighetens jurister har påbörjat ett svar till JO.

– Det är ju inte presschef eller våra pressekreterare på myndigheten som främst ansvarar för utlämnandena men vi stöttar det vi kan för att det ska gå så snabbt som möjligt. Jag vet att det har varit en enorm belastning för de som jobbar med utlämnandena under året och myndigheten jobbar hårt för att få ut alla förfrågningar så snabbt som möjligt.

– Jag tror att många har märkt under pandemin att vi har varit öppna och tillgängliga mot medier med stor tillgång till talespersoner och till exempelvis mejl som skickats till och från myndigheten. TV4 har exempelvis intervjuat oss flera gånger i veckan, skriver Christer Janson.

Påståendet om konsulter är fel i sak, menar Christer Janson:

– Vi har inte tagit in konsulter som jobbar med pressfrågor. Inte en enda gång.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler