Förflyttning förstör reporters familjeliv:Ekot JämO-anmält
Claes Lundkvist anmäler sin arbetsgivare Ekot sedan det blivit bestämt att han måste pendla två timmar till jobbet.Det spolierar hans möjligheter att hämta och lämna sina barn på dagis.
Claes Lundkvist anmäler sin arbetsgivare Ekot sedan det blivit bestämt att han måste pendla två timmar till jobbet.
Det spolierar hans möjligheter att hämta och lämna sina barn på dagis.
Claes Lundkvist har varit Ekoreporter stationerad vid SR Östergötlands lokalredaktion Linköping under sex år.
När arbetsgivaren krävde att han skulle placeras vid huvudredaktionen i Norrköping hävdade han att detta skulle försvåra hans möjligheter att hämta och lämna barn på dagis. Lundkvist har sedan dess givit Ekot olika förslag till lösningar, bland annat anpassning av schemat, men fått nej. Nu har han anmält SR till Jämställdhetsombudsmannen.
– Ekot följer inte jämställdhetslagen, menar Claes Lundkvist. I lagens femte paragraf står att arbetsgivaren ska underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap, och det gör inte Ekoredaktionen i det här fallet, säger han.
Claes och hans hustru har två barn, ett och fyra år. Så länge Claes arbetade med Linköping som utgångspunkt kunde de både satsa på sina arbeten och på barnen.
Med ytterligare två timmars restid per dag kan Claes varken lämna eller hämta på dagis. Detta har fått till följd att hustrun fått gå ner till deltid. Hon är sjukgymnast och egen företagare och måste nu säga nej till patienter.
– Förflyttningen innebär klart försämrade möjligheter både för mig och min fru att förena arbete och föräldraskap, säger Claes Lundkvist.
Ekochefen Staffan Sonning är bestämd. Enskilda behov kan inte få styra var rikskorrespondenterna ska sitta.
– Rikskorrarna ingår i den nya organisation som vi förhandlade fram och genomförde för ett och ett halvt år sedan. Vi anser att vi har rätt och möjlighet att göra de journalistiska och redaktionella bedömningarna när det gäller placeringen av våra reportrar. Om JämO ser det annorlunda beklagar jag det verkligen.
– Vi har heller aldrig kunnat föreställa oss att resvägen mellan Linköping och Norrköping skulle utgöra något problem. De flesta av Ekots reportrar har längre restider än så.
Sonning hänvisar också till Ekots jämställdhetspolicy, som tar upp svårigheterna med att vara nyhetsreporter och småbarnsförälder.
– Claes Lundkvist har fått minst tre förslag men förkastat samtliga.
Detta förnekas dock av Lundkvist, som bara säger sig ha fått ett förslag vilket gick ut på att han skulle arbeta endast lokalt och ej för Ekot.
Rent anställningsmässigt tillhör Claes Lundkvist SR Östergötland, som enligt avtal med Ekot tillhandahåller en rikskorre. Kanalchefen i Östergötland Pernilla Cammert och Staffan Sonning är kallade till överläggning hos JämO den 23 oktober.