Gå direkt till textinnehållet

Förr ville journalisten förändra världen

Är dagens unga journalister annorlunda jämfört med de kullar som kom in i yrket för 10-20 år sen? Kompetensen har ökat men de kritiska rösterna är färre, menar några av dem Journalisten talat med. Torsten Thurén, lärare på JMK sen 1965:

Är dagens unga journalister annorlunda jämfört med de kullar som kom in i yrket för 10-20 år sen?

Kompetensen har ökat men de kritiska rösterna är färre, menar några av dem Journalisten talat med.

Torsten Thurén, lärare på JMK sen 1965:

Annons Annons

— På 1960- och 1970-talet kunde studenterna känna sig rätt säkra på att få jobb och man vågade vara mer kritisk mot medierna och samhället.

— I dag är det hårdare på arbetsmarknaden och studenterna är inte längre lika kritiska. Jag saknar kanske lite av den gamla debattandan.

Ulf Wallin, lärare på JMG sen 1970:

— Under 1968-rörelsen trodde journalisterna att de kunde förändra världen genom att skriva, så tror jag inte någon tänker idag.

— Numera väljer många att bli journalist för att det är ett fritt, kul jobb, det handlar lite grann om självförverkligande. Då upplevde studenterna yrket i sig som viktigt, det kan jag sakna.

Ulla Öberg, administrativ redaktionssekreterare, Sundsvalls tidning. Började på ST 1961.

— I och med att vi numera enbart tar högskoleutbildade journalister har vi fått in mer medvetna och kunniga personer. För så där 15-20 år sedan fick de lappar med uppdrag, idag har journalisterna mer egna idéer. De samarbetar mer, läser varandras texter etc.

Administrative redaktionschefen Lennart Rosqvist, arbetat på Göteborgs-Posten i 21 år:

— Det blir allt vanligare att våra lediga journalistjobb går till unga kvinnor. Kanske är de mer målinriktade än vad killarna är.

Magnus Jansson, administrativ redaktör på Aftonbladet sen sju år:

— De unga journalisterna av i dag är inte så fixerade vid fast jobb och en arbetsgivare. De har mer erfarenhet av arbetslivet och har mognat ur alla aspekter. Det är mer dialog än ordergivning.

Karen Söderberg, gästprofessor på JMK 1997/98, läste till journalist 1966 och undervisade på journalisthögskolan i mitten på 1970-talet:

— Dagens journaliststudenter är både kunnigare och skriver bättre än jag och de flesta av mina kamrater gjorde på Journalistinstitutet 1966.

— Rekryteringen till journalistutbildningen är fortfarande för snäv. Blå ögon och medelklassbakgrund är överrepresenterade. Jag tror att både yrket och utbildningen skulle må bra av studenter med bredare erfarenheter, klassmässigt, religiöst och etniskt.

Fler avsnitt