Gå direkt till textinnehållet

Försämrad lunchsituation på SVT när Polisen flyttar in: ”Helt förskräckligt”

VIDEO SVTs medarbetare behöver trängas med matlådor och köa till ett betydligt mindre lunchutbud än förr. Detta sedan den gemensamma lunchrestaurangen Gourmedia har stängt – eftersom Polisen ska flytta in i lokalerna. ”Det här är definitivt en arbetsmiljöfråga.”

För att minska kostnadskostymen hyr SVT ut sina lokaler i det så kallade ”kontorshuset” till Polisen. I mars kom beskedet att den klassiska personalmatsalen Gourmedia, där anställda på alla tre public service-bolagen kunnat äta lunch och träffas, inte kommer att kunna återuppstå.

Att SVT står utan en restaurang upprör många på företaget.

Annons Annons

Under sommaren har det funnits en cateringservering för hela SVTs personal på Gärdet.

– Stundtals har det varit så lång kö dit att det skulle ta hela lunchen att köa till den, säger Hedvig Eriksson, vice ordförande i journalistklubben på SVT.

Hur påverkar det att personalrestaurangen stängt?

– Vi är minst 1 000 personer på SVT, lika många på radion. Det är ett jätteproblem att utbudet av saker att äta är så litet. Det finns matautomater, men där tar maten slut ibland. Det blir också hårt tryck på mikrovågsugnar och pentryn när fler kör egen matlåda, säger Hedvig Eriksson.

– Det här är definitivt en arbetsmiljöfråga.

I automaterna är också utbudet av specialkost, som glutenfri mat eller andra allergier, begränsat. Likaså blir mötespunkterna mellan kollegor på de olika public service-bolagen färre, påpekar fackklubben.

Nu pågår en utredning av hur matutbudet ska bli i framtiden. Den görs av det gemensamma förvaltningsorganet SRF och ska vara klar om en månad.

– Det blir intressant att se hur de ska möta de behov som matsalen löste. På en sådan här stor arbetsplats känns det väldigt bristfälligt om utbudet består av matautomater och mikrovågsugnar i anslutning till kontorsmiljön, och att det ska saknas en mötesplats och en tydlig möjlighet till avbrott från arbetet, säger Hedvig Eriksson.

Lena Lundqvist, vd på SRF, säger till Journalisten att hon i dagsläget inte kan säga något om hur lunchsituationen ska lösas.

– Vi tittar just nu igenom vilka alternativ som finns. Jag har inte sett resultatet av utredningen, men jag kommer att veta mer i slutet av nästa vecka.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt