Gå direkt till textinnehållet
Pia Rehnquist, affärsområdeschef Bonnier News Local.
Foto: Tor Johnsson

Första AI-redigerade tidningarna har landat hos läsarna

Idag nådde de första AI-redigerade Bonniertidningarna läsarna: Falköpings Tidning och Nya Ludvika Tidning. Den nya organisationen innebär att tio journalister sägs upp och femton omplaceras.

Som Journalisten rapporterat informerade Bonnier News Local i december om planerna att införa automatiserad redigering av sina många papperstidningar. Fackliga förhandlingar inleddes i januari och avslutades nyligen. I måndags trädde den nya organisationen i kraft, där en printhubb i Sundsvall successivt ska överta redigeringen av samtliga titlar.

I det första skedet berörs koncernens fådagarstidningar, totalt 24 titlar. Några titlar i taget rullas ut, med start idag på Falköpings Tidning och Nya Ludvika Tidning.

Enligt ett pressmeddelande från BNL sägs tio journalister upp i detta skede, 15 får andra tjänster. Alla uppsagda är inte printredigerare, utan omstuvningar i de lokala organisationerna har skett på vissa ställen, säger Magnus Sjöborg, ordförande i journalistklubben på BNL.

Annons Annons

– Arbetsgivaren har försökt lindra smällarna genom åtminstone delvis arbetsbefriade uppsägningstider. Det ska de ha, men det är det minsta man kan göra i ett sådant här läge, säger han.

– Man är väldigt utsatt på de små redaktionerna. Med tre las-undantag kan du plötsligt bli av med jobbet trots att du jobbat 20, 25 år, fortsätter han.

Klubben hade hoppats att införandet av AI-redigering skulle ske först om några år, vilket hade tillåtit ett antal av de nu uppsagda redigerarna att nå 65 års ålder.

BNLs affärsområdeschef Pia Rehnquist kallar den nya redigeringsorganisationen ”unik”.

– Att behöva säga upp duktiga och uppskattade medarbetare är självklart ett svårt beslut. Samtidigt är det här en förändring som bidrar till att vi kommer kunna erbjuda våra över 200 000 papperstidningsläsare en riktigt bra produkt också framöver, säger Pia Rehnquist i ett pressmeddelande.

Övriga titlar inom BNL kommer att följa senare i vår. Sist in i den nya redigeringsorganisationen kommer Sydsvenskan, HD och NA att bli, uppger Magnus Sjöborg.

 

Fler avsnitt
Fler videos