Första fysiska förbundskonferensen sedan pandemin är igång
Just nu håller Journalistförbundet konferens i Stockholm tillsammans med 64 klubbar och sektioner från hela Sverige. På torsdag utses vilka som ska ingå i avtalsdelegationen i den kommande viktiga avtalsrörelsen. ”Målet är en reallöneutveckling”, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert.
Den 27 till 29 september träffas 102 förtroendevalda från 64 klubbar och sektioner runt om i mediesverige, när Journalistförbundet ordnar förbundskonferens med kurser på ett hotell i Stockholm.
På programmet står bland annat att välja avtalsdelegerade, det vill säga vilka som ska representera medlemmarna i den kommande avtalsrörelsen.
– Det är ett av de finaste fackliga uppdragen man kan ha, säger vice förbundsordförande Tomas Backlund från scenen.
Avtalsdelegationen väljs på torsdag. Under tisdagen utsågs Marie Blomgren, NWT, David Hylander, Di, och Jonas Ohlsson från SVT till valnämnd.
Nytt för den kommande avtalsröreslen är att man kommer att välja tre ordinarie till avtalsdelegationen och en suppleant. Förbundet kommer också att ordna särskilda avtalskonferenser för varje enskilt avtalsområde, istället för en stor konferens för alla avtal.
– Vi har inte längre en uttalad ambition att få till liknande avtal inom alla avtalsområden därför att behoven ser olika ut. Det vi också tar med oss in i förberedelserna av den här avtalsrörelsen är vikten av att förankra arbetet ute i klubbarna, där kommer alla ni vara en stor hjälp, menade Tomas Backlund.
Över 100 medlemmar från olika klubbar och sektioner runt om i Sverige deltar. Foto: Klas Granström
Bland de prioriterade frågorna under året finns att stärka klubbarna och sektionerna, bekämpa otryggheten och jobba med rekryteringen samt högre löner och arvoden.
– Målet är en reallöneutveckling, säger förbundsordförnande Ulrika Hyllert i sitt välkomsttal.
Bilden: Adam Savonen, Norran, har rest till konferensen från Skellefteå.
För Journalisten berättar Ulrika Hyllert att syftet med en förbundskonferens av det här slaget är att träffas och stärkas tillsammans, efter ett par år bestående av digitala möten på grund av pandemin.
– Vi är över 100 här idag och jag hoppas att alla känner när de kommer hem att vi drar åt samma håll och att man inte är ensam. För det är ett lass man drar som facklig, och jag hoppas också att man får nya ideér och inspiration att ta med sig hem.
På programmet under de tre dagarna står också en hel del utbildning. Fokus under tisdagen ligger på förhandling där bland annat Harald Kjellin, professor i data och systemvetenskap med examen i psykologi, föreläser.
Under torsdag kommer det att pratas bland annat om facklig framtid, trygghetsöverrenskommelsen och olika kompetens- och omställningsstöd.