Gå direkt till textinnehållet

Första rättegångsdagen – så gick det

Etiopiska myndigheter har uppenbart manipulerat bilder för att få Martin Schibbye och Johan Persson fällda för terrordåd, enligt SVTs reporter på plats. Ett vittnesmål från en polisinspektör skapar problem för svenskarna.

På tisdagen inleddes den egentliga rättegången med att åklagaren började presentera sin bevisning mot de två terroråtalade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Ett vittne hördes och under eftermiddagen visades också filmer och bilder som talade till svenskarnas nackdel.

Polisinspektören Mohamed Ahmed vittnade att svenskarna ska ha berättat för honom att de rest till Etiopien för att organisera och träna den terrorstämplade ONFL-gerillan, Ogaden National Liberation Front. Uppgiften är mycket besvärande.

Martin Schibbye förnekade vittnesuppgiften bestämt inför reportrar från bland annat nyhetsbyrån AFP. Han skakade på huvudet och sa "nej".

Annons Annons

Polisinspektören berättade att man följt efter Martin Schibbye och Johan Persson i elva timmar, när de reste tillsammans med 13 personer ur gerillan den 1 juli i år. När man hann i kapp dem utbröt eldstrid och Schibbye och Persson blev skjutna, av sina egna vakter, uppgav Ahmed i rätten, enligt AFP.

Ahmed tillade att de svenska journalisterna inte var beväpnade, men bar på två kameror, mobiltelefoner och pass.

På eftermiddagen visades filmsekvenser och bilder på Johan Persson och Martin Schibbye. Filmerna innehåller vapen och åklagaren anser att de bevisar att svenskarna var där för att träna gerillan. Bilderna utgör åklagarens starkaste bevisning mot svenskarna.

Enligt SVTs reporter Henrik Silver Samuelsson på plats i Addis Abeba skiljer sig trovärdigheten i filmsnuttarna åt. Särskilt en sekvens där Johan Persson skjuter med en Kalasjnikov är enligt honom uppenbart manipulerad.

"Bilderna är uppenbart fabricerade. Du ser ingen krutrök ur mynningen på pipan. Och ljudet är som taget ur en studio. Det är amatörmässigt gjort, de borde skämmas", säger Samuelsson till SVT.

Rättegången fortsätter på onsdagen. Ytterligare tre av åklagarens vittnen ska då höras. Därefter blir det uppehåll i rättegången i ett par veckor medan försvarsadvokaterna förbereder sig för målet.

När domslut faller är oklart.

– Det finns de som säger att det kan ta ett år, det finns de som säger att domstolen kan skynda på och att det kan bli klart innan jul, säger Thomas Olsson till Aftonbladet.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler