Gå direkt till textinnehållet

Förtalsmålet: ”Ett bra utslag för yttrandefriheten”

Att Cissi Wallin frias från förtal är viktigt för yttrandefriheten, menar tryckfrihetsexperten Nils Funcke. ”Jag hoppas JK drar lärdom.”

Nils Funcke var kritisk när Justitiekanslern väckte åtal mot Cissi Wallin i juni. Idag välkomnar han tryckfrihetsjuryns beslut att frikänna Wallin.

– Jag tycker att det var ett bra utslag för Cissi Wallins skull, men framför allt för yttrandefriheten. Det måste vara möjligt att beskriva självupplevda händelser i viktiga samhällsfrågor, i detta fall hur rättssamhället behandlar kvinnor som trätt fram och anklagat enskilda personer för övergrepp, säger Nils Funcke.

– Det är ju det boken handlar om. Sådana saker måste få diskuteras, då är det ofrånkomligt att nämna vad som orsakat hela den här processen också. Hon gör det, men avstår från att namnge. Det går för de flesta att identifiera vem det handlar om, men det är ett tecken på att övergreppet inte är det centrala här, menar han.

Annons Annons

Funcke hoppas framför allt att JK drar lärdom.

– JK bör precis som lagstiftaren tänkt sig spara det här åtalsverktyget till de verkligt ömmande fallen, när det handlar om barn eller andra som inte kan tala för sig.

Han menar också att friandet inte innebär att det är fritt fram att hänga ut vem som helst för påstådda sexuella övergrepp.

– Det är inte ett fribrev som öppnar dammluckorna. Utan det här måste ses som sitt specifika fall, en bok som handlar om en viktig samhällsfråga utifrån den självupplevda synen, säger Nils Funcke.

Även bland andra Karin Olsson, kulturchef på Expressen, välkomnar friandet. ”Att anonymt skriva om en upplevelse i en bok – då måste ribban ligga högt”, skriver Olsson på Twitter.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler