Gå direkt till textinnehållet

”Förtalsombudsmannen” förlorade mot Expos reporter

Christian Peterson förlorar förtalsstämningen mot Expos reporter Morgan Finnsiö. Uttalandet att Christian Peterson ”hatar svarta” gjordes enligt rätten i Morgan Finnsiös roll som journalist på Expo.

Förra året stämde den självutnämnde ”Förtalsombudsmannen” Christian Peterson Expos reporter Morgan Finnsiö för förtal för ett inlägg på Twitter.

Christian Peterson hade den 7 mars 2023 delat en tweet som tidningen Svensk Historia skrivit. I tweeten fanns en länk till en artikel om den svenska slavkolonin Saint-Barthélemy med texten: ”Den 7 mars 1785 tog Sverige officiellt kolonin Saint-Barthélemy i Västindien i besittning.” Peterson hade delat den vidare tillsammans med en emoji med hjärtögon.

Morgan Finnsiö hade i sin tur delat Petersons tweet och skrivit: ”Säg att du hatar svarta utan att säga att du hatar svarta.”

Annons Annons

Christian Peterson krävde 20 000 kronor i skadestånd för förtal och menade under rättegången att påståendet att han hatar svarta pekar ut honom som rasist.

Morgan Finnsiö, som biträtts av Journalistförbundets jurist Olle Wilöf, har under rättegången hävdat att påståendet att Christian Peterson hatar svarta är sant, eller i vart fall ”skäligen grundat”.

Idag föll domen och Stockholms tingsrätt ogillar käromålet:

”Det förhållandet att uttalandet inte görs i klartext utan snarare får ses som en insinuation eller antydan av ett visst förhållande utesluter inte i sig att en uppgift har lämnats. Enligt tingsrätten saknar dock ändå uttalandet tillräcklig konkretion och bestämdhet. Det ger inte heller uttryck för påståenden om fakta eller omständigheter och det är inte en uppgift som det går att kontrollera sanningshalten av. Därutöver kan det konstateras att uttalandet gjordes i Morgan Finnsiös roll som journalist på Expo, och i därmed i en kontext som har en debatterande eller polemisk karaktär.

Vid en samlad bedömning anser tingsrätten därmed inte att det är fråga om en förtalsgrundande uppgift. Käromålet ska följaktligen ogillas redan på den grunden.”

Christian Peterson ska ersätta Morgan Finnsiö för hans rättegångskostnader med 1 531 kronor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt