Gå direkt till textinnehållet

”Förtalsombudsmannens” stämning av Bianca Meyer till HD

Högsta Domstolen kommer att pröva om den så kallade förtalsombudsmannen kan behöva stå för advokatkostnaderna om han förlorar en stämning mot Bianca Meyer. 

Den NMR-kopplade aktivisten Christian Peterson har inom ramen för projektet ”Förtalsombudsmannen” stämt komikern Bianca Meyer för uttalanden hon gjort om debattören Nick Alinia i en podd.

Som Journalisten tidigare rapporterat har Christian Peterson stämt flera journalister och opinionsbildare för uttalanden de gjort om andra personer. Flera av fallen har blivit kraftigt medialt uppmärksammade, bland annat så vann Mathias Wåg en stämning. I veckan skulle en förhandling ha hållits i Stockholms tingsrätt, men stämningen drogs tillbaka innan rättegången hölls. Han har också vunnit flera stämningar.

Gemensamt för stämningarna är att de avgörs som småmål. Det innebär bland annat en förenklad prövning inriktad på förlikning och att den som förlorar inte behöver betala motpartens advokatkostnader.

Annons Annons
Monique Wadsted. Foto: Oskar Omne/press.

Men nu ska Högsta domstolen pröva om stämningen mot Bianca Meyer istället ska avgöras som ett vanligt tvistemål, vilket skulle innebära att målet kan prövas av tre domare och att den som förlorar målet får betala den andra sidans advokatkostnader. Bianca Meyer företräds av advokaten Monique Wadsted. Hon menar att det är en principiellt viktig fråga att den som stäms ska kunna välja vilken  form som processen avgörs i.

– Syftet med ett förenklat mål är att domstolen ska försöka få parterna att komma överens. Men här har någon anklagat dig för ett yttrandefrihetsbrott och då ska rättsväsendet försöka få dig att acceptera att betala ett skadestånd istället för att pröva din yttrandefrihet. Det är inte en särskilt lämplig ordning varken för den som blir stämd eller rättssamhället, säger Monique Wadsted.

Det blir automatiskt ett småmål om den som stämmer en person kräver en mindre summa. I Bianca Meyers fall ligger kravet på 20 000 kronor.

– Men det handlar kanske inte i första hand om skadeståndets storlek, utan det handlar om att ha möjlighet att försvara sin yttrandefrihet när det kommer den här typen av anklagelser, säger Monique Wadsted.

Monique Wadsted lyfter också fram att om den podd där uttalandena gjorts hade legat på Sveriges Radio sajt hade det blivit en process med jury, enligt reglerna i yttrandefrihetsgrundlagen.

– Poddar distribueras på annat sätt och därför blir inte yttrandefrihetsgrundlagen tillämplig enligt beslut från Justitiekanslern. Det är ingen bra ordning med en sån särbehandling av yttranden enbart på grund av distributionsform, säger hon.

Ett avgörande från Högsta domstolen om processform är att väntas tidigast i slutet av året.

Fler avsnitt