Förvirrande siffror i valtider
MEDIER Så här i valtider är vissa nyheter mer förvirrande än någonsin. Framförallt gäller det strömmen av opinionssiffror.
MEDIER Så här i valtider är vissa nyheter mer förvirrande än någonsin. Framförallt gäller det strömmen av opinionssiffror.
I kvart-i-fem-ekot den 5 september redovisades en undersökning från Sifo. Enligt den hade s sjunkit flera procent på en vecka och stöddes av 35,1 procent. I samma telegram återgav Ekot en undersökning från Gallup där s hade ökat och var uppe i 39,2 procent.
Lika svårtolkade är nyheterna om vilken partiledare väljarna helst vill se som statsminister. I Svenska Dagbladet i måndags ledde Carl Bildt på 43 procent före Göran Persson. Men enligt TT hade Göran Persson just passerat Bildt och låg etta på 29,2 procent.
Inför årets val har några tidningar för första gången börjat publicera dagliga opinionsundersökningar. Frågan är om läsarna blivit så mycket klokare. Enligt Sifo-undersökningen måndagen den 7 september hade s ökat något jämfört med dagen innan. På tisdagen gick s ner, på onsdagen upp, torsdagen var det ner och på fredagen upp.
Och så var det det här med felmarginalen. Den 12 september påstod de fyra tidningarna att s hade 38,0 procent. Men av det finstilta framgick att den statistiska felmarginalen var 2,7 procent.
Det innebär att den verkliga siffran för s lika gärna kan ha varit 40,7 som 35,3 procent.
Lars Ryding, chef för Svenska Dagbladets politiska nyhetsredaktion, menar att man inte ska stirra sig blind på de dagliga förändringarna.
– Vi fångar upp trender, säger han.
Lars Runesson, chef för Ekot, framhåller att Ekot enbart redovisar undersökningar där minst 1 000 personer svarat.
Men vilket värde har det när ni först redovisar en undersökning där ett parti gått ner och sen en annan undersökning där samma parti gått upp?
– Vi säger: ”Det här finns, välj själv”, sen får lyssnarna avgöra själva. Slutsatsen blir kanske att man ifrågasätter undersökningarnas trovärdighet.
Varför skippar ni dem inte i så fall?
– Alternativet vore att tiga ihjäl undersökningarna men det vore inte heller bra. Sen har de ju faktiskt ett visst underhållningsvärde. Jag får väl erkänna att vi är offer för grupptrycket, alla andra publicerar ju såna här undersökningar.