Gå direkt till textinnehållet

Friade pampar anklagar medierna

Avslöjandet om skrotkassan vid landstingstvätten i Älvsborgs län ledde till att sju personer åtalades, bland annat för bedrägeri. Men när tingsrättens dom kom friades alla utom två. I efterdebatten anklagas medierna för att ha agerat domstol.

Avslöjandet om skrotkassan vid landstingstvätten i Älvsborgs län ledde till att sju personer åtalades, bland annat för bedrägeri. Men när tingsrättens dom kom friades alla utom två. I efterdebatten anklagas medierna för att ha agerat domstol.

Liksom i fallen Marjasin och Örtendahl har några av de åtalade efter frikännandet gått till angrepp mot journalistkåren.

I Trollhättans Tidning likställer förre landstingsrådet Hasse Andersson journalisterna med politiska motståndare och menar att de arbetat med samma metoder.

Annons Annons

Förre landstingsrådet Gösta Davidsson, även han frikänd, säger till Trollhättans Tidning att han gratulerar journalisterna till att ha lyckats i sitt uppsåt att döda ett antal politiker. Davidsson anklagar även medierna för att ha gjort en höna av en fjäder.

Bettina Axelsson, reporter på Trollhättans Tidning, har skrivit mycket om fallet men tar inte åt sig av kritiken.

– I början av utredningen gick åklagaren ut med att det rörde sig om stora belopp och det var de uppgifter vi hade att gå på. Eftersom en stor del var preskriberat blev de dömda för bara 10 000 kronor och även det har vi berättat.

– Jag tycker att vi har behandlat de inblandade schysst. Vi har hela tiden gett dem tillfälle att kommentera men de har avböjt i väntan på domen.

En av de frikända, s-politikern Johnny Nilsson, säger att han upptäckt att det finns två rättssystem, det juridiska och det mediala.

– Vissa journalister har diktat upp historier som inte alls stämt och många läsare har trott på det som stått i tidningen. Folkets dom är mycket värre än den man riskerar i domstolen.

Enligt Johnny Nilsson hade en av de åtalade i ett polisförhör påstått att Nilsson förmått honom att göra olagligheter.

– Men det var fel och han som kommit med uppgiften lämnade in en skriftlig rättelse till polisen. Allt fanns med i det material som offentliggjordes men flera journalister behagade inte ta till sig rättelsen. Man gjorde stor sak av den felaktiga anklagelsen mot mig och det skadade mig mycket.

Johnny Nilsson tycker att journalister ska låta bli att rapportera under tiden som förundersökning pågår.

– Jag ville inte uttala mig under polisutredningen. Flera journalister gjorde då egna förhör med personer, baserade på felaktiga uppgifter. Jag hade inte en chans att försvara mig mot allt som diktades upp.

Björn Karlén, en av domarna i målet, tycker att rapporteringen från rättegången var snedvriden.

– Målet handlade nästan uteslutande om huruvida de åtalade hade brutit mot reglerna om alkoholfri representation. Istället fokuserade journalisterna på att det skulle ha förekommit vidlyftig representation fast så inte alls varit fallet.

Lars-Göran Svensson på Radio Göteborg fick Stora Journalistpriset för avlöjandet om skrotkasssan.

– Vi påstod aldrig att de inblandade gjort sig skyldiga till olagligheter. Vi redovisade bara fakta.

Lars-Göran Svensson betonar att lagen aldrig får vara en bortre gräns för vad politiker tillåts göra.

– Men när friande domar mot politiker offentliggörs tycker de att lagboken är det enda som gäller.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler